Метеорологи передбачили екстремальні погодні катаклізми цьогоріч

Читать на русском
Непрості і надзвичайно небезпечні погодні явища триватимуть і в 2017 році згідно прогнозів Всесвітньої метеорологічної організації, яка раніше визнала минулий 2016 рік найтеплішим за всю історію наукових спостережень за кліматом.

Непрості і надзвичайно небезпечні погодні явища триватимуть і в 2017 році згідно прогнозів Всесвітньої метеорологічної організації, яка раніше визнала минулий 2016 рік найтеплішим за всю історію наукових спостережень за кліматом.

Про це йдеться в опублікованій в Женеві заяві ВМО, передає «Слово і Діло» з посиланням на ТАСС. «2016 рік увійшов в історію з рекордним значенням глобальної температури, виключно низькою протяжністю морського льоду, неослабним підвищенням рівня моря і тепловмісту океану», - нагадують метеорологи, підкреслюючи, що «екстремальні і незвичайні тенденції збережуться в 2017 році».

За поясненнями директора Всесвітньої програми досліджень клімату Девіда Карлсона, навіть без сильної течії Ель-Ніньо в 2017 році «спостерігаються інші значні зміни по всій планеті», які виходять за межі розуміння метеорологів кліматичної системи. «Зараз ми знаходимося на воістину незвіданою територією», - констатував він.

Паводок на Закарпатті набуває критичних масштабів – ДСНСНа Закарпатті через танення снігу підтоплено 127 домогосподарств, 4 житлових будинків і 25 га сільгоспугідь.

У ВМО вказують в зв'язку з цим, що минулої зими принаймні три рази в Арктиці спостерігався «полярний еквівалент хвилі тепла», викликаний припливом теплого вологого повітря внаслідок потужних атлантичних штормів. Протяжність антарктичного морського льоду була на рекордно низькому рівні.

У США в лютому було зафіксовано 11743 теплових температурних рекорди. Від тривалої і екстремальної спеки в січні і лютому постраждали чимало областей Австралії, тоді як в окремих районах Аравійського півострова і Північної Африки стояли незвично сильні холоди.

У 2016 році, за даними ВМО, на 1,1 градуса за Цельсієм була перевищена середня температура доіндустріального періоду і на 0,06 градуса попередній рекорд, зафіксований в 2015 році.

Як пояснюють фахівці, потужне явище Ель-Ніньо 2015-2016 років «посилило потепління в 2016 році разом до довгострокової зміни клімату, викликаного викидами парникових газів». У ВМО вважають, що «вплив діяльності людини на кліматичну систему стає все більш очевидним».

Як повідомлялося, за даними спостережень метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії, 3 березня в Києві спостерігалася найтепліша ніч з 1881 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: