Рада звернулася до конгресу США з проханням про оборонну угоду

Читать на русском
Верховна Рада ухвалила проект постанови №6111 про «Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо гарантій безпеки».

Верховна Рада ухвалила проект постанови №6111 про «Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо гарантій безпеки».

За рішення проголосували 232 народних депутата, повідомляє «Слово і Діло».

«Надання Україні статусу основного союзника поза НАТО і укладення двосторонньої оборонної угоди між Україною і США матиме величезний вплив на припинення російської агресії проти України, стримування агресора і запобігання розпалюванню великої війни у Європі», – зазначено у пояснювальній записці.

Крім того, постанова спрямована на практичну реалізацію міжнародних гарантій, які були дані Україні в межах Будапештського меморандуму.

Також звернення ВР має сприяти забезпеченню Збройних сил України сучасними технікою та зброєю. «Ми просимо поглибити двостороннє партнерство з безпеки між Україною та США, ми хочемо, щоб Америка зробила Україну основним союзником США поза НАТО, тому що ми розуміємо, що виконати критерії НАТО: реформувати сектор безпеки і оборони – це ще довгий шлях», – сказала один з авторів документа, народний депутат Ганна Гопко.

У свою чергу, нардеп «Батьківщини» Сергій Власенко висловив побоювання, що статус «союзника поза НАТО» може перешкодити повноцінному членству України в Альянсі.

У відповідь ще один автор звернення Олег Ляшко заявив, що Україна вже могла б вступити в НАТО, «якби у 2008 році на Будапештському саміті тодішній прем'єр Юлія Тимошенко не заблокувала отримання плану дій щодо членства України у НАТО».

Нагадаємо, наприкінці липня 2017 року Україна візьме участь у навчаннях НАТО Noble Partner-2017, які пройдуть у Грузії.

Раніше стало відомо, що тривають переговори про передачу Україні кораблів і суден зі складу Військово-морських сил країн НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: