ГПУ встановила фігурантів у справі про збитий малайзійський Боїнг МН17

Читать на русском
Міжнародні прокурори, які розслідують катастрофу Боїнга рейсу MH17, який був збитий над Донбасом у 2014 році, говорять, що ракета комплексу ППО Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії.

У справі про збитий бойовиками пасажирський лайнер рейсу MH17 Генпрокуратура України встановила 120 фігурантів.

Про це в інтерв'ю «Укрінформу» повідомив перший заступник генпрокурора Дмитро Сторожук, передає «Слово і Діло».

Генпрокуратура готова вручати підозри і передавати матеріали до суду у справі катастрофи Боїнга рейсу MH17 у Донецькій області 2014 року.

Він розповів, що у Генеральній прокуратурі перебуває польовий офіс Міжнародної спільної слідчої групи, де співробітники разом зі слідчими Служби безпеки та правоохоронних органів Австралії та Нідерландів займаються розслідуванням цієї кримінальної справи.

«Наша спільна робота принесла результат. Ми готові вручати підозри і передавати матеріали до суду. Чому ми цього ще не зробили? На сьогодні визначається судова юрисдикція в цій справі. Концептуально це може бути суд Нідерландів. Але існують правові колізії як у нашому законодавстві, так і у законодавстві Нідерландів щодо видачі підозрюваних для засудження», – сказав Сторожук.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що амністії для винних у загибелі пасажирів «Боїнга» не будеСказано 13 лютого 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Він вважає, що для України було б краще, щоб слухання проходили у рамках Міжнародного трибуналу або у Національному суді Нідерландів.

«Це нівелює можливість Російської Федерації звинувачувати нас в заангажованості суду у цій справі», – зазначив Сторожук.

«За результатами слідства ми встановили 120 осіб, які фігурують у справі збитого Боїнга. Ми прагнемо не просто винести декларацію про причетність до цієї трагедії високопоставлених чиновників Російської Федерації. Ми хочемо, щоб реальні люди понесли реальне покарання і були представлені у суді».

Він додав, що генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербек заявляв, що вже двічі звертався за міжнародно-правовою допомогою до Російської Федерації і не отримав жодної відповіді.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє, що Росія відповідатиме перед міжнародним судом за збитий БоїнгСказано 12 червня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

«Вони абсолютно все заперечують. Їх позиція – що ані російських військ, ані службовців, ані техніки на території Донецької та Луганської областей немає», – сказав Сторожук.

14 грудня він повідомляв, що слідчі встановили особи 100 чоловік, транспортували з Росії в Україну зенітно-ракетний комплекс Бук і віддавали накази щодо його запуску.

Міжнародні прокурори, які розслідують катастрофу Боїнга рейсу MH17, який був збитий над Донбасом у 2014 році, говорять, що ракета комплексу ППО Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії.

Раніше Bellingcat назвала відповідального за доставку бойовикам Бука.

У лютому Нідерланди закликали відновити пошуки на місці катастрофи MH17.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: