Новим законопроектом майно переселенцям повернуть, але після деокупації

Читать на русском
Кабмін схвалив проект закону, який передбачає повернення вилучених у результаті депортації будівель та іншого майна (якщо будинок не зайнятий, а майно збереглося) депортованій особі або її спадкоємцям натурою.

Біженці та переселенці зможуть повернути своє майно, але після звільнення окупованих територій України.

Сьогодні під час засідання Кабінет міністрів України схвалив проект закону «Про внесення зміни до статті 7 закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою». Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики, передає «Слово і Діло».

Так, статтею 7 чинного закону передбачено, що вилучені в результаті депортації будівлі та інше майно за можливістю (якщо будинок не зайнятий, а майно збереглося) повертаються депортованій особі або її спадкоємцям натурою. Якщо такої немає, заявнику відшкодовується вартість будівель та майна.

«Як відзначають у Мінсоцполітики, на сьогодні неможливо забезпечити реалізацію статті 7 закону в повному обсязі в зв'язку з тим, що в результаті тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та проведення антитерористичної операції на окремих територіях Донецької та Луганської областей органи державної влади не можуть виконувати свої повноваження на цих територіях», – йдеться в повідомленні.

Тому документом пропонується передбачити, що особа, яка набула статусу депортованої, майно якої вилучено внаслідок депортації та перебуває на тимчасово окупованій території України або території проведення АТО, має право подати заяву про компенсацію та повернення майна не пізніше трьох років після повного відновлення конституційного ладу України на зазначених територіях.

Наприкінці 2016 року заступник міністра в справах окупованих територій Георгій Тука заявив, що повернення анексованого Криму до складу України в найближчі 3-5 років є неможливим.

Раніше в Міністерстві соцполітики назвали офіційне число біженців з окупованих територій України.

Нагадаємо, 15 березня Рада розглянула питання захисту прав внутрішніх переселенців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: