Global Shevchenko: Україна святкує 203 роки з дня народження Кобзаря

Читать на русском
Олександр Демʼянчук
Єгор Стаднийдиректор АЦ CEDOS

У 1840 році вийшла перша збірка віршів Тараса Шевченка «Кобзар». Книга розійшлася за два тижні, а його вірші лунають у кожному куточку світу й досі. Сьогодні в Україні відзначають 203 роки з дня народження Кобзаря.

Понад 25 країн світу підтримали міжнародний флешмоб Global Shevchenko. Політолог, доктор політичних наук Олександр Дем'янчук оцінив ініціативу в коментарі для «Слова і Діла».

«У Радянські часи діяла якщо не заборона, то обмеження. Часи змінилися. Думки Кобзаря далекосяжні, близькі не лише Україні й порушують загальнолюдські питання. «Багато нашого цвіту по всьому світу». Українська діаспора, українці в світі, заробітчани, вчені, науковці фактично стали амбасадорами, які несуть українську культуру та історію. Саме завдяки їм сьогодні в багатьох країнах світу святкують і знають про день народження Кобзаря», – розмірковує політолог.

«Кілька років тому Національний університет «Острозька академія» провів марафон: вірші Кобзаря читали понад 400 годин. Це був рекорд Гіннеса», – нагадав експерт.

День народження Кобзаря: де в Україні та світі вшановують пам’ять ШевченкаТопоніми та пам’ятні знаки, присвячені великому українському поету Тарасу Шевченку, є не лише в Україні, а й по всьому світі. Де саме – показало «Слово і Діло».

«Найприємніше, що українці несуть із собою слово Кобзаря, українську культуру та історію. Сьогодні для нас у такі неспокійні часи це має особливе значення», – підкреслив Олександр Дем’янчук.

Виконавчий директор Аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний акцентував увагу на тому, що подібного роду заходи мали би кращу результативність, якби паралельно проводилось удосконалення освітньої системи.

«Ніхто не применшує важливість Кобзаря, урочистостей, але є речі більш практичного характеру: робота МЗС, консульських служб з іноземними громадянами, є прогалини в освіті. Урочистості мають місце бути, але якби додатково була зроблена освітня та дипломатична робота, було би відчуття заслуженого святкування», - додав експерт.

До флешмобу Global Shevchenko вже долучилися понад 3500 учасників з 25 країн світу та 132 населених пунктів України. Це учасники з Азербайджану, Білорусі, Болгарії, Вірменії, Греції, Грузії, Данії, Йорданії, Канади, Китаю, Куби, Латвії, Литви, Македонії, Польщі, Росії, Румунії, Словаччини, Словенії, США, Угорщини, Франції, Хорватії та Чехії.

Де та як святкують день народження українського поета й художника, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «День народження Кобзаря. Де в Україні та світі вшановують пам’ять Шевченка».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: