Гендерна рівність: піар чи реальна мета? Огляд обіцянок українських політиків

Читать на русском
Питання гендерної рівності в Україні з роками не втрачає актуальності. Слово і Діло вирішило показати, хто з українських політиків надає цьому справді великого значення, а хто лише піариться.
Фото з відкритих джерел

Міжнародний жіночий день минув, але суперечки щодо доцільності його святкування, а також щодо того, що саме українці вкладають у це поняття, не вщухають. «Слово і Діло» спробувало внести ясність у ситуацію й показати, хто з політиків справді приділяє питанню гендерної рівності увагу, а хто використовує його як зайвий привід для піару. Цей висновок пропонуємо зробити з того, хто як виконує обіцянки щодо рівності прав жінок і чоловіків.

Наталія КоролевськаНародний депутат України
Королевська ініціює затвердження програми забезпечення рівних прав жінок та чоловіківСказано 1 березня 2013 р.Статус обіцянки: Виконано

Серед тих політиків, що нині перебувають при владі, людей, що давали подібні обіцянки, більш ніж достатньо. Наприклад, нинішній міністр агрополітики, а у 2012 році – кандидат в народні депутати – Тарас Кутовий пообіцяв, що сприятиме встановленню рівності доходів та можливостей працевлаштування для жінок і чоловіків. Цю обіцянку «Слово і Діло» зафіксувало як невиконану, оскільки на наступних виборах політик сам засвідчив її невиконання, повторно включивши її до своєї передвиборчої програми.

А от нинішній нардеп, а у 2013 році – міністр соцполітики Наталія Королевська свою обіцянку затвердити програму забезпечення рівних прав чоловіків і жінок виконала.

Ірина ГеращенкоНародний депутат України
Геращенко заявила, що домагатиметься введення гендерних квот у виборчому законодавствіСказано 8 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Домагатися гендерної квоти у виборчих списках під час місцевих виборів обіцяла народний депутат Ірина Геращенко, і свого слова дотримала. Разом з тим, її обіцянка запровадити гендерні квоти на законодавчому рівні наразі перебуває в процесі виконання.

Колега Геращенко по парламенту Сергій Каплін же заявив, що в ході місцевих виборів 2015 року в складі його «Партії простих людей» буде гендерна нерівність – але на користь жінок. Однак не сталося, як гадалося: на місцеві вибори партія пішла здебільшого чоловічим складом. Принаймні до низки міських рад в її складі балотувалися менше третини жінок від загальної кількості кандидатів-членів партії.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко запевнив, що 8 Березня залишиться державним святомСказано 8 березня 2017 р.Статус обіцянки: Архів

Напередодні свята 8 березня питання гендерної рівності набуло неабиякого резонансу, особливо в контексті ініціативи скасування державного вихідного в цей день. Так, нардепи Андрій Левус і Микола Княжицький пообіцяли, що запропонований Інститутом національної пам’яті законопроект «Про державні й інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні» підтримають. Проголосувати за скасування державного свята цього дня дали обіцянку й Віктор Чумак із Іваном Вінником. А от Олег Ляшко з Юрієм Бойком, напроти, висловилися категорично проти цієї ідеї.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: