Як виконує обіцянки нардеп, що запропонував віддати Крим в оренду РФ?

Читать на русском

Слово і Діло дослідило, як виконує власні обіцянки народний депутат, що вляпався в історію з пропозицію оренди Криму Російською Федерацією.
Андрій АртеменкоФото з відкритих джерел

У неділю авторитетне американське видання The New York Times оприлюднило матеріал, у якому йшлося про пропозиції, що були передані колишньому раднику Дональда Трампа з питань нацбезпеки Майклу Флінну щодо врегулювання конфлікту в Україні. За даними журналістів видання, серед них був один досить контраверсійний пункт – пропозиція передати Росії в оренду Автономну Республіку Крим на 50 або 100 років, попередньо винісши це питання на загальнодержавний референдум.

За тиждень після отримання цього пакету напрацювань Флінн пішов у відставку (подейкують, що через надто необережну й самостійну політику в зовнішніх питаннях). А от автори низки пропозицій, серед яких опинився й народний депутат України Андрій Артеменко, тепер потрапили в опалу. Лідер «Радикальної партії» (до якої й належить Артеменко) Олег Ляшко вже заявив, що вимагатиме від свого підопічного здати мандат.

«Слово і Діло» вирішило дослідити обіцянки нардепа й з’ясувати, чи є ще якісь підстави вимагати в нього складання повноважень. І виявилося, що народний обранець не надто відповідально ставиться до своїх зобов’язань: із 28 обіцянок, зареєстрованих порталом, він виконав лише 2. Та й ті звучать так: що він не голосуватиме за створення ТСК щодо корупції в Кабміні та що РПЛ не буде більше ініціювати таких комісій. На цьому виконані зобов’язання депутата закінчуються.

Натомість провалених зобов’язань у нього на цю мить уже 14. Наприклад, напередодні виборів він пообіцяв створити прозорий земельний кадастр, але на момент голосування за відповідний законопроект був відсутній у парламенті. Або ж узяти його обіцянку домагатися зменшення податку на заробітну плату: коли Рада голосувала за проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» №3688, Артеменко голосування проігнорував. Те ж саме стосується його обіцянки про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення, яке парламент ухвалив без його участі.

Не виконав нардеп і такі популістські обіцянки, як запровадження кризового податку для олігархів, створення в кожному селі фельдшерсько-акушерського пункту, визнання багатодітними сімей із двома дітьми.

Найважливішими обіцянками депутата, що наразі перебувають у процесі виконання, наразі є повернення ядерного статусу України, анулювання всіх боргів перед Росією у відповідь на агресію та списання 75% міжнародних кредитів нашої країни та недопущення приватизації державних підприємств. У контексті сьогоднішньої новини вирізняється його обіцянка надати право проводити референдуми з важливих питань місцевим громадам.

Ознайомитися з тим, як працюють інші народні депутати України, можна у відповідному рейтингу за посиланням.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: