Експерт розповів, чи прискорить референдум вступ України до НАТО

Читать на русском
Микита Потураєвполітолог

Безумовно, ініціатива позитивна, але є два аспекти – зовнішній і внутрішній. Саме вони впливатимуть на процес. Питання в тому, чи чи буде достатньо голосів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів координатор Міжрегіональної експертної мережі «Україна 3.0», політолог Микита Потураєв, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про проведення референдуму щодо членства в НАТО.

«Однозначно доведеться використовувати кампанію з підготовки суспільства для руйнування тих міфів, які роками нам насаджувалися. З точки зору соціології, це завдання здійсненне», – констатував експерт.

Загалом, на його думку, внутрішня доцільність такого референдуму може посприяти консолідації суспільства й побічно стати додатковим фактором впливу на дії влади.

Крім того, зазначив експерт, зараз, з огляду на труднощі з Євросоюзом, ситуація з НАТО в нас якраз інша.

«НАТО – військовий блок. Вони й раніше були більш жорсткими та відкритими у висловлюваннях проти РФ та підтримці України, ніж, наприклад, ЄС. Позиція євроскептиків полягає в тому, що устремлінням до Європи ми лише набридаємо та сердимо ЄС. Слід визнати, що вона частково правдива. Але це точно не працює у випадку з НАТО», – пояснює Потураєв.

Однак проблеми та протистояння, на його думку, для нас можуть бути по зовнішній лінії.

«По-перше, фактичний стан війни з РФ, по-друге, реформування структур влади. Для НАТО це буде серйозною проблемою. Переведення армії, Міноборони на стандарти НАТО – це геть не все, що потрібно», – аналізує політолог.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на референдуміСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його переконання, говорити про те, що після референдуму Україна раптом почне процес вступу до НАТО, навіть за найпозитивнішого результату, враховуючи правила Альянсу, взагалі не варто.

З іншого боку, додав він, прихильникам України на Заході, в США це дасть додатковий аргумент на користь того, що Україну необхідно підтримувати, тому в цьому контексті ефект для нас може бути позитивним.

Як відомо, ще два роки тому Петро Порошенко пообіцяв, що рішення про вступ України до НАТО буде ухвалюватитися за результатами референдуму.

«Слово і Діло» зафіксувало 288 обіцянок Глави держави, 135 з яких отримали статус «виконано». Рейтинг відповідальності Петра Порошенка – 47%. Детальніше ознайомитися з усіма обіцянками Президента України можна за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: