Експерт розповів, що може завадити Україні отримати гроші МВФ

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Програма кредитування України повністю не припиниться, але питання в тому, в якій стадії вона перебуватиме.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, аналізуючи статті Держбюджету, які ставлять під сумнів кредитування України.

«Програма кредитування розрахована до кінця 2018 року. Якщо вона буде в пасивній стадії, це означатиме, що місія МВФ приїжджатиме, але при цьому грошей Україна не отримуватиме. Якщо програма перейде в активну фазу, то це означатиме, що Україна може отримувати гроші від МВФ. Досі Україна отримала близько 60% від того, що могла. Це значить, у зоні ризику залишається те, що ми не отримаємо кредитний ресурс, якщо не будемо відповідати вимогам», – розповідає Устенко.

За його словами, перш за все стоїть питання дефіциту Держбюджету. Також під питанням і частина дохідних статей.

«Від приватизації передбачено близько 17 мільярдів гривень. Але що, як вона не буде проведена? З огляду на досвід 2016 року, коли план приватизації був виконаний менш ніж на 1%», – зазначив економіст.

Наступною проблемною стаття, за його словами, є гроші екс-режиму в розмірі 10 мільярдів гривень.

Бюджет-2017: куди підуть наші грошіВерховна Рада України в ніч з 21 на 22 грудня ухвалила Державний бюджет на 2017 рік із загальною видатковою частиною 790, 4 млрд грн.

«Аналогічне запитання. Що, як Україна їх не отримає? Які ризики ми на себе беремо? Є ціла низка питань, але загалом дефіцит у 3% ВВП означає, що потрібно дуже постаратися, щоб МВФ визнав цей Бюджет реалістичним», – зазначив експерт.

Крім того, підвищення мінімальної зарплати та розрахунки, які робилися цій підставі, також є ризикованою статтею Бюджету.

На його думку, українська влада, скоріш за все, спробує переконати МВФ у тому, що це реалістичні параметри.

«Навіть якщо щодо Бюджету можна знайти компроміс і МВФ визнає, що 3% дефіциту будуть витримані протягом 2017 року, залишається ціла низка структурних вимог, які Україна має виконати», – пояснив фахівець.

Як відомо, на 2017 рік заплановане отримання чотирьох траншів МВФ, тоді як у 2016 році за такого ж плану вдалося отримати лише один.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: