Експерт пояснив, чому Україна не готова отримати американське озброєння

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Питання летальної зброї – це питання стримування демократичних переговорів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Ілья Заводовський, аналізуючи ймовірність надання Україні летальної зброї від США.

«США наразі не надають летальну зброю, аргументуючи це тим, що це стримує РФ. Тобто, якщо буде перейдена межа, то вони нададуть летальну зброю. Крім того, для нас у «Мінську» та «нормандському форматі» це питання взагалі відходить на другий план», – акцентував Заводовський.

Україна має розуміти, що зброю США потрібно не просто отримати, але й вміти нею користуватися.

«Якщо ми говоримо про стрілецькі види, легке озброєння, то це доступно. Якщо про високоточну, інженерну, то така зброя потребує високого рівня підготовки, яка може зайняти від трьох до п'яти років. На деякі види озброєння, які були б цікавими Україні, ми на сьогодні не маємо достатньої кількості професіоналів», – пояснює експерт.

Безумовно, уточнив він, проводяться навчання, але те, щоб на сьогодні ми могли отримати американське високотехнічне озброєння, яке дозволить боротися з ворожою технікою, а завтра почати його використовувати, поки малоймовірно.

«З одного боку, це питання є дипломатичним, а з іншого – не на часі, через проблеми в професійній підготовці та навчальному процесі», – резюмував він.

Як відомо, Конгрес США схвалив військову допомогу Україні на 350 мільйонів доларів.

Нагадаємо, раніше в Міноборони України повідомляли, що за два роки війни саме США стали лідером із постачання озброєння в Україну. За даними відомства, загальна вартість обладнання, яке ЗСУ отримали зі США, перевищує $117,5 млн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: