Країни Балтії не вірять у налагодження відносин між РФ і НАТО

Читать на русском
Міністри оборони прибалтійських країн вважають малоймовірним налагодження відносин між НАТО і Росією.

Міністри оборони Латвії, Литви та Естонії на спільній зустрічі заявили, що вважають малоймовірним налагодження відносин між НАТО і Росією.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на LB.ua.

«Пройшли тільки експертні переговори, тому що нас хвилює те, що відбувається за кордоном нашої держави. Те, що відбувається в Російській Федерації - ми висловили свою стурбованість тим, що відбувається, - ні в якому разі це не можна оцінювати як повернення в той час, що було перед анексією і окупацією Криму», - пояснив позицію Латвії міністр оборони країни Раймондс Бергманіс.

Представники оборонних відомств Балтії сходяться на думці, що налагодження відносин між Росією і НАТО чекати не варто, і робота буде продовжуватися в рамках Віденського документа ОБСЄ. Підписуючи традиційне комюніке про співпрацю, міністри підкреслили, що наступний рік буде мати стратегічно важливе значення для регіону, оскільки тут розмістяться військові сили НАТО.

Литва закупить бронетехніку в німцівКерівництво Литви придбає в Федеративної республіки Німеччина 168 гусеничних бронетранспортерів.

«Наступний рік буде дуже важливим роком, і ці зустрічі, які у нас були, були дуже конкретними: як ми щодня будемо обмінюватися даними, як буде виглядати комунікація. Раніше такі стратегічно важливі комунікації на міжнародному рівні ми не робили», - сказав міністр оборони Естонії Маргус Цахкна.

Крім того, Латвія і Литва погодилися збільшити оборонний бюджет до мінімально необхідного рівня НАТО в 2% від ВВП. «Естонські оборонні витрати в наступному році складуть 2,2%, і на додаток до цього є ще план оборонних інвестицій, який вже схвалений урядом. За такий приклад Латвія і Литва збільшать фінансування оборони, яке до 2018 року досягне 2% від ВВП, і це, зрозуміло, дуже важливий сигнал», - сказав Цахкна.

Нагадаємо, у відповідь на посилення військових позицій Росії в Чорному морі Румунія збільшить з 2017 року оборонний бюджет до 2% від ВВП, а також посилить свій оборонний потенціал чорноморської акваторії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: