Меморіал Героям Небесної Сотні: що обіцяли українські політики

Читать на русском
Слово і Діло зробило огляд обіцянок українських політиків, які зобов'язалися збудувати меморіали або створити алеї Небесної Сотні.

21 листопада Президент України Петро Порошенко заявив, що меморіал і музей Революції Гідності створять у Києві на Алеї Героїв Небесної Сотні. Не лише Порошенко обіцяв створити щось подібне в Україні. В зв'язку з цим «Слово і Діло» зробило огляд обіцянок українських політиків.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв установити Меморіал пам'яті жертв на Майдані НезалежностіСказано 29 березня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Так, мер Києва Віталій Кличко 29 березня 2014 року заявив, що на Майдані Незалежності буде встановлений Меморіал пам'яті жертв. 15 червня 2015 року Кличко оголосив переможців конкурсу «Територія гідності». В листопаді того ж року Порошенко створив державну установу «Меморіальний комплекс Героям Небесної Сотні – Музей Революції Гідності». Вже 6 жовтня 2016 року указом Президента України Київській міській державній адміністрації було доручено виділити земельну ділянку в центральній частині столиці для будівництва музею. Поки обіцянка Кличка перебуває в процесі виконання.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко ініціюватиме перейменування вулиці Інститутської на вулицю Небесної СотніСказано 1 червня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Кличко давав ще дві обіцянки, що стосуються Небесної Сотні. Так, 1 червня 2014 року він запевнив, що ініціюватиме перейменування вулиці Інститутської на вулицю Небесної Сотні. А вже 6 червня того ж року вулиця була перейменована. Мер Києва свою обіцянку виконав.

Також 31 травня 2015 року він запевнив, що в сквері Небесної Сотні на вулиці Михайлівській, який облаштували власними зусиллями місцеві мешканці й волонтери, нічого будувати не будуть. 22 лютого 2016 року стало відомо, що власник земельної ділянки на вулиці Михайлівській має намір збудувати в сквері Небесної Сотні офісний центр. Поки про подальшу долю будівництва нічого не відомо, а обіцянка Кличка перебуває в процесі виконання.

Його колега, міський голова Тернополя Сергій Надал 30 березня 2014 року заявив, що незабаром на площі Героїв Євромайдану буде встановлено пам'ятник Героям Небесної Сотні. В результаті найближчим часом пам'ятник так і не був встановлений, а Надал не дотримав свого слова.

Зате меру Тернополя вдалося виконати іншу обіцянку, що стосувалася повної реконструкції площі Героїв Євромайдану. Станом на 8 вересня 2016 року ремонт площі Героїв Євромайдану завершено. А вже 17 жовтня відбулося відкриття пам'ятника Небесній Сотні.

Міський голова Луцька Микола Романюк 6 квітня 2014 року заявив, що на П'ятницькій гірці незабаром буде збудована церква пам'яті Героїв Небесної Сотні. Однак земельна ділянка, де планується будівництво, з 2012 року перебуває в приватній власності громадянки України Ковальової В. М. На відповідний лист від Луцької міськради Ковальова так і не відповіла, а Романюк провалив свою обіцянку.

Крім мерів, обіцянку з приводу Небесної Сотні давав і голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко. 12 серпня 2016 року він заявив, що до кінця поточного року в парку біля Дніпропетровської ОДА буде створена Алея пам'яті загиблих героїв Революції Гідності й воїнів АТО.

Валентин РезніченкоГолова Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Резніченко обіцяє, що Алея пам'яті загиблих героїв Революції Гідності та воїнів АТО буде створена до кінця рокуСказано 12 серпня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

26 вересня 2016 року на засіданні клубу DNIPRO LIVE обговорили, якою має бути Алея пам'яті загиблих героїв Революції Гідності й воїнів АТО. А 16 листопада 2016 року голова ГО «Всеукраїнський союз воїнів АТО» Іван Начовний розповів, що на сьогодні зібрано близько 2/3 від необхідної суми для облаштування алеї. На підряді працюють демобілізовані учасники АТО. Згідно з планом, до 6 грудня має бути завершений майданчик для пам'ятника, а стели зі скла з прізвищами загиблих будуть встановлюватися після морозів. За його словами, алея створюється не за бюджетні кошти, а на благодійні внески громадян. Обіцянка Резніченка поки перебуває в процесі виконання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: