ВООЗ виключила вірус Зіка зі списку глобальних загроз

Читать на русском
Вірус і його наслідки залишаються викликом для людства, але вже не становлять надзвичайної ситуації.

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що вірус Зіка вже не становить надзвичайної ситуації міжнародного масштабу в галузі охорони здоров’я.

Про це пише «Тиждень», передає «Слово і Діло».

Організація зявляє, що вони продовжують боротися з лихоманкою Зіка за допомогою «енергійної програми».

Як ідеться в заяві комітету ВООЗ із надзвичайних ситуацій, вірус Зіка і викликані ним наслідки далі залишаються значним викликом захистові громадського здоров’я, що потребує інтенсивної реакції, але вже не становить надзвичайної ситуації.

Українців чекають три віруси грипу – МОЗНової епідемії грипу в МОЗ не очікують. Віруси старі й знайомі, нічого трагічного в них немає.

На початку лютого цього року ВООЗ оголосила спалах хвороби, викликаної вірусом Зіка, надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного масштабу.

Лихоманка Зіка, спричинена цим вірусом, викликає у хворих незначне підвищення температури й погіршене самопочуття, легкий біль у голові, м’язах і суглобах, а також висипи на шкірі і проходить за кілька днів чи за тиждень.

За даними ВООЗ, є «серйозна підозра», що ця хвороба може спричинити мікроцефалію і пошкодження мозку новонароджених дітей, якщо на неї перехворіє вагітна жінка. Також учені заявляють про можливий зв’язок хвороби Зіка з деякими іншими серйозними неврологічними ускладненнями, такими, як синдром Ґієна-Барре.

Вірус був уперше виявлений в Африці в мавп, нечасті зараження ним людини були зафіксовані в низці країн Африки й Азії; після 2007 року він з’явився і в інших частинах світу, зокрема, останніми роками він швидко поширювався в Центральній і Латинській Америці, зокрема, у Бразилії.

27 січня в Європі був виявлений перший випадок зараження тропічним вірусом Зіка.

Лабораторні дослідження показали позитивний результат на цей вірус у жителя Данії. У лютому ВООЗ оголосила вірус Зіка загрозою світового масштабу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: