День залізничника: що обіцяли політики

Читать на русском
Слово і Діло підготувало огляд обіцянок українських політиків, пов'язаних із залізничною сферою.

З 2002 року професійне свято працівників сфери залізничного транспорту відзначається 4 листопада. «Слово і Діло» з цього приводу вирішило підготувати огляд обіцянок українських чиновників у цій сфері.

Першим у нашому огляді буде зобов'язання Президента України Петра Порошенка про те, що «Укрзалізниця» залишиться в державній власності.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє не продавати «Укрзалізницю»Сказано 4 червня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Так, 21 жовтня 2015 року відбулася державна реєстрація публічного акціонерного товариства «Українська залізниця». Згідно зі статутом УЗ, засновником товариства є держава Україна в особі Кабінету міністрів. Ця обіцянка Глави держави виконана.

Другою обіцянкою щодо залізниці є невиконане зобов'язання народного депутата Олега Ляшка. 8 лютого він запевнив, що фракція «Радикальної партії» боротиметься за те, щоб ціни на залізничні пасажирські квитки, а також на вантажоперевезення не підвищували.

Втім, 30 квітня набув чинності наказ Міністерства інфраструктури про 15-відсоткове підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення. Станом на 4 травня фракція РПЛ не зареєструвала жодного законодавчого акта щодо регулювання тарифної політики пасажирських та вантажних перевезень УЗ, тому ця обіцянка провалена.

Також ми зафіксували три обіцянки чинного прем'єр-міністра Володимира Гройсмана щодо залізниці. В травні він пообіцяв, що найближчим часом новим керівництвом «Укрзалізниці» буде презентована програма дій та розвитку компанії. Вже наприкінці липня новопризначений керівник УЗ Войцех Бальчун представив детальний план розвитку.

Два інших зобов'язання Гройсмана стосуються Дарницького вагоноремонтного заводу та перебувають у процесі виконання. Очільник уряду зазначив, що в 2017 році цей завод побудує не менш ніж 800 вагонів, а також відремонтує декілька тисяч вагонів.

Чотири обіцянки дав чинний міністр інфраструктури Володимир Омелян. Всі вони були дані 10 жовтня. Очільник Мінінфраструктури пообіцяв нові стандарти санітарних норм для пасажирських вагонів «Укрзалізниці», до кінця 2016 року капітально відремонтувати близько 100 пасажирських вагонів, у 2017 році капітально відремонтувати 200 пасажирських вагонів та те, що з грудня 2016 року квитки та оголошення УЗ дублюватимуться англійською мовою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: