Щеплення в Україні: як політики виконують обіцянки про вакцинацію населення

Читать на русском
Слово і Діло з’ясувало, як українські політики виконують обіцянки щодо вакцинації населення.
Фото: uaua.info

Кінець осені – час, коли особливо важливо приділити увагу своєму здоров’ю. Одним із найболючіших для України в останні роки в даному контексті є питання вакцинації. То в лікарнях бракує вакцин, то вони є, але неякісні, то батьки, остерігаючись ускладнень після щеплень, відмовляються вакцинувати дітей, тим самим наражаючи їх на небезпеку захворювання такими важкими недугами, як поліомієліт, туберкульоз, гепатит В, кір, краснуха і т. д.

Медики практично в один голос стверджують: відмовлятися вік вакцин не лише небезпечно, але й безвідповідально. Наприклад, на один виявлений випадок захворювання поліомієлітом припадає щонайменше 200 дітей, що перенесли збудник хвороби безсимптомно й стали його носіями. Недарма ж, коли минулоріч на Закарпатті був зафіксований спалах цього захворювання, у ВООЗ навіть заговорили про ускладнення правил виїзду з України: якби тоді відповідне рішення було ухвалене, перетнути кордон із ЄС громадянин України міг би лише за наявності довідки про щеплення від поліомієліту.

Добре розуміючи важливість вакцинації, на цьому питанні нерідко спекулюють українські політики. Про це свідчать їхні численні обіцянки.

Наприклад, колишній міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, якого взагалі звинувачують у зриві вакцинації через неспроможність МОЗу закупити відповідні препарати, свого часу обіцяв, що в Україну не будуть надходити російські вакцини. Однак дотримати свого слова не зміг: як з’ясували журналісти, вакцини російського виробництва спокійно продаються в аптеках, хоча закупівля їх у лікарні державним коштом таки не проводилася.

Втім, виникали питання до процесу вакцинації в Україні й до Квіташвілі. Приміром, саме незадовільне проведення щеплення вважається однією з причин звільнення попереднього керівника МОЗу Олега Мусія. «Слово і Діло» навіть зафіксувало відповідну обіцянку народного депутата Марії Іонової від 12 серпня 2014 року.

Не повторювати помилки попередників намагається нинішня очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун. Вона вже виконала 2 відповідні обіцянки. На початку роботи на посаді в. о. міністра Супрун провела ревізію і, як і обіцяла, в перші дні серпня прозвітувала про наявність вакцин. А вже 31 серпня вона заявила, що потреба у вакцинах проти поліомієліту для країни до кінця вересня буде покрита на 100%. Станом на 26 вересня вже стало відомо, що Україна отримала від ЮНІСЕФ 2,755 млн бівалентних вакцин, які мають повністю забезпечити потреби МОЗу.

Вакцинувати дітей від небезпечних хвороб час від часу обіцяють і регіональні керівники, хоча це й не зовсім їхня компетенція. Наприклад, так минулоріч вчинив мер Кропивницького Андрій Райкович, пообіцявши, що всі місцеві діти до 7 років будуть забезпечені безкоштовними вакцинами від небезпечних хвороб. Ця обіцянка поки має статус «у процесі виконання».

Натомість народний депутат Ольга Богомолець свою обіцянку внести зміни до Держбюджету на 2016 рік із метою передбачення в ньому витрат на щеплення від ГРВІ медпрацівників та представників груп ризику так і не виконала.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: