Сироїд: бюджетний процес – це завжди процес спекуляції

Читать на русском

Немає бюджетного процесу там, де немає намірів окремих політичних сил чи окремих людей зловживати та спекулювати.

Таку думку висловила заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд у коментарі «Слову і Ділу», аналізуючи проект Бюджету-2017.

«Бюджетний процес – це завжди процес спекуляції. Але мені здається, що це час, коли потрібно думати про людей. По-перше, потрібно думати, де взяти гроші, тому що, пропрацювавши тут два роки, я переконана, що ми маємо ще один Бюджет поза межами цього документа. Це ті гроші, які держава недоотримує через податкові ями, через зловживання на митницях, через зловживання державних монополій», – пояснила Сироїд.

За її словами, країна недоотримує кошти й від Пенсійного фонду. «Ми тримаємо людей на мізерних пенсіях, але ніхто не знає, який відсоток Пенсійного фонду просто зникає чи крадеться, через те, що аудит Пенсійного фонду не проводився жодного разу».

Також Сироїд переконана, що кошти, які виділяють на оборону, розкрадають, адже вся видаткова частина на безпеку й оборону повністю засекречена.

«Потрібно також розуміти, що робити із сектором безпеки та оборони України. Сьогодні вони мають найбільший бюджет, але ніхто не знає, куди витрачаються ці кошти. Вся видаткова частина на безпеку та оборону повністю засекречена й зловживання там колосальні. Ми зацікавлені, щоб кошти йшли до солдатів, а не на них збагачувалися», – резюмує заступник голови Верховної Ради.

Сыроид: бюджетный процесс-это всегда процесс спекуляцииSlovoiDilo

Норми, закладені в Бюджеті, не чесні, заявив представник фракції «Батьківщини» Вадим Івченко та зазначив, що його політсила буде готувати поправки та чекати експертизи Рахункової палати.

«Наприклад, параметри, що 16,5 млрд віддається на органи місцевого самоврядування. Точніше, вони мають сплатити за ті послуги, які раніше були за державою. Тобто це повністю комунальні послуги, енергоносії в освітніх і медичних закладах, це повністю утримання неспеціалізованих медичних установ і повністю оплата медперсоналу. Якщо ми говоримо про децентралізацію, то ці кошти громада мала направляти на свій розвиток: на будівництво тротуарів, капітальні видатки тощо. Сьогодні вони будуть їх віддавати на утримання тих закладів, якими має займатися держава», – заявляє Івченко.

Також він переконаний, що закладений рівень інфляції занижений. «Інфляцію показують 8%, хоча реально ми розуміємо, що інфляція буде вдвічі-втричі більшою, а занижені показники інфляції позначаться на споживчому кошику».

Ивченко: нормы, которые заложены в бюджете - нечестныеSlovoiDilo

Натомість нардеп від фракції БПП Іван Вінник заявляє, що в Бюджеті закладено зростання ВВП на 3%.

«Що дійсно погано, я погоджуюсь із цим, що підняття соціальних стандартів навіть на 20% не дозволяє сьогодні гідно виживати в Україні, адже прожитковий мінімум удвічі вищий. Але це не проблема уряду, не проблема сьогодення, це проблема, яка складалася впродовж 25 років. Ми побачили в цьому Бюджеті 3% зростання ВВП, це цифра номінального ВВП у гривнях, цю цифру підтвердив і МВФ, під що й дав відповідні транші», – заявив Вінник.

Винник: в проекте бюджета предусмотрен рост ВВП на 3%SlovoiDilo

Нагадаємо, на сайті Верховної Ради оприлюднено проект Бюджету на 2017 рік, ухвалений урядом і переданий до парламенту минулого четверга, 15 вересня, як це й передбачено законодавством.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: