У Кабміні пояснили, чому не використовують мільярдну допомогу на благо України

Читать на русском
В Україні зараз лежать близько 4 млрд дол. невикористаних грантових коштів, наданих на розвиток країни.
Олена Трегуб

Нездатність України використовувати за призначенням кошти від міжнародних організацій призводить до низької ефективності їх використання.

Про це повідомила директор Департаменту міжнародних програм Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олена Трегуб, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Голос Америки».

«Зараз у нас лежить портфель приблизно на 4 мільярди доларів грантових грошей, безповоротних. Це офіційна допомога розвитку, яку ми отримуємо від іноземних урядів та міжнародних організацій», – заявила вона.

Крім цього в уряді є портфель міжнародних кредитів обсягом до $9 млрд.

«Всі ці гроші даються нам не в формі готівки в бюджет, а в формі певних проектів, які треба виконувати. Низька здатність України виконувати ці проекти, тому гроші не використовуються», – констатувала Трегуб.

Вона підкреслила, що в уряді зараз працюють над збільшенням можливості України абсорбувати ці іноземні кошти.

Зовнішний борг України, його реструктуризація й подальші перспективи відносин з МВФЖурналісти «Слова і Діла» вирішили розібратися, з чого складається зовнішній борг України, які плюси від його реструктуризації та скільки грошей отримала й ще отримає держава від міжнародних донорів.

«Якщо називати речі своїми іменами – середня ланка (міністерства, муніципалітети) не вміють реально витратити наявні гроші і «освоїти» існуючі кредитні лінії. В цей же час вище керівництво (президент, прем'єр) торочать мантри про нові кредити, які не дадуть, якщо не піднімемо тарифи і тд», – вважає екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.

Це не перший сигнал подібного характеру, раніше представник Світового банку в Україні також повідомляв, що країна не здатна освоювати кошти західних донорів.

Нагадаємо, що реформи фінансуються не авансом наперед, а після досягнення певних «структурних маячків», влада України ж вважає за краще отримати кошти в Бюджет без певних зобов'язань і використовувати їх на свій розсуд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: