Олімпійський fair play: найшляхетніші вчинки олімпійців

Читать на русском

Днями на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро з легкоатлетками Еббі Д’Агостіно зі США та Ніккі Хемблін із Нової Зеландії стався прикрий випадок: під час забігу на 5 тис. метрів обидві спортсменки впали. Прикріше було Д’Агостіно, адже впала американська легкоатлетка не з власної вини, а через падіння Хемблін, що бігла якраз перед нею. Однак це не завадило їй допомогти суперниці підвестися. Отримана американкою травма стала причиною другого падіння останньої – і тут уже проявила добросердечність новозеландка, яка не лише допомогла суперниці встати, але й фінішувала з нею разом. Попри останній фінішний результат обох, Міжнародний олімпійський комітет ухвалив рішення про допущення спортсменок до фіналу за дотримання олімпійських принципів.

Загалом Олімпійські ігри, попри допінгові й суддівські скандали, все ж виправдовують імідж свята спорту й миру. Серед найвідоміших випадків фейр-плей – вчинок французького велосипедиста Леона Фламана, який на перших Олімпійських іграх сучасності в Греції зупинився й почекав, доки його супернику – греку Георгісу Колеттису – замінять зламаний велосипед. У 1964 році на зимовій Олімпіаді в Інсбруку італійський бобслеїст Еудженіо Монті власноруч віддав суперникам із Великої Британії, у яких зламався боб, деталь від власних саней, щоб ті могли продовжити змагання. Запам’ятався шляхетним вчинком і член української олімпійської команди – тренер збірної України з біатлону Юрій Тевіков, який на Олімпіаді в Сочі у 2014 році на дистанції замінив канадцеві Жану-Філіппу Легелле зламану лижу.

Проте найбільш людяно вчинив у 1928 році на Олімпійських іграх в Амстердамі австралійський веслувальник Боббі Пірс, котрий під час запливу зупинив свій човен, щоб дати переплисти водойму качці з каченятами, що якраз перетинали його водну доріжку.

Нагадаємо, вчора український каноїст Юрій Чебан завоював олімпійське «золото» в одиночному запливі на 200 метрів. Це вже друга медаль вищої проби в української збірної на Олімпіаді в Ріо. Першу нашій країні приніс гімнаст Олег Верняєв.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: