Війна за газ: чому РФ бомбить Сирію та що потрібно США? Експерти

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Потрібно розуміти, що в Арабському конфлікті, війні на Близькому Сході вирішується питання ціни на нафту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Ілья Заводовський, аналізуючи ситуацію на Близькому Сході та посилення військових позицій РФ у Сирії.

«Америка за президентства Обами зробила в певному сенсі промислову революцію. Ціна газу напряму корелюється з ціною на нафту. По-друге, запущено серійне виробництво електричних двигунів. Це перший крок в наступній хвилі індустріальної революції», - розповідає Заводовський.

РФ, за його словами, зацікавлена в збільшенні та стабільно високій ціні на енергоносії, оскільки це є основним мірилом стабільності РФ.

«Через це Росія буде збільшувати свою присутність на Близькому Сході, щоб ситуацію дестабілізувати. США буде робити все для того, щоб ціни на енергоносії, зокрема на нафту та газ падали», - пояснив він.

На його погляд, конфлікт виходить з площини суто військової, хоча ведеться військовими методами в тому числі, та переходить в війну інтересів та економічну площину.

Сирійський конфлікт: війна всіх проти всіхЖурналісти «Слова і Діла» вирішили розібратися, хто бере участь у сирійському конфлікті й чиї інтереси відстоює.

Політолог Олександр Шаян переконаний, що Путіну потрібна не стільки війна та Асад, як доступ до трубопроводу з Південного Парсу, диктувати умови ЄС та відчувати себе світовим лідером.

«Якщо Путін втрачає Сирію, то європейці отримують альтернативне джерело надходжень нафти та газу з Ірану по трубопроводу з Катару через територію Іраку та Сирії. Путін просто хоче утримати сферу впливу», - вважає експерт.

Як повідомлялось, в липні, війська міжнародної коаліції знищили п'ять нафтовидобувних свердловин біля сирійського міста Абу-Камаль. Пізніше, Барак Обама заявив про прогрес у вирішенні сирійського конфлікту.

Сьогодні, як відомо, Володимир Путін ратифікував угоду з Асадом про розміщення на території Сирії російської авіаційної групи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: