Експерт про розміщення авіації РФ в Сирії: США поки не в силах протидіяти

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Угода була анонсована ще на початку 2016 року, тому зараз це просто її ратифікація, що безумовно матиме наслідки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Ілля Заводовський, аналізуючи інформацію про те, що Президент РФ вніс в Держдуму угоду про безстрокове розміщення в Сирії російської авіації.

«Росія, до своєї військово-морської бази, яка також знаходиться у Сирії, додає ще й аеродром в одній із сирійських провінцій, що говорить про збільшення присутності РФ на Близькому Сході. За можливість безстрокового та безоплатного перебування РФ буде підтримувати режим Асада в боротьбі з євроатлантичним світом», - розповідає Заводовський.

З одного боку, за його словами, відбувається певна поляризація Близького Сходу.

«Водночас, варто розуміти, що навіть, коли прийдуть сили демократичної чи сирійської поміркованої опозиції, Путін буде мати ще цілий рік, щоб використовувати аеродром у своїх цілях. США на сьогодні, ніяк не може цьому протидіяти», - констатував політолог-міжнародник.

Підсумки воєнної кампанії РФ у Сирії: втрати та наслідкиСлово і Діло зібрало найважливіші статистичні дані, аби показати, у що Кремлю вилилась воєнна операція в Сирії, яка тривала з кінця вересня 2015 року по середину березня 2016-го.

«Є позиція безпекова, й можливо США будуть намагатись зробити якісь кроки, але по суті на сьогодні вони не зможуть протидіяти», - зауважив він.

Експерт наголосив, що координації США та РФ у військовому плані в принципі не може бути, тому що вони мають там протилежні наміри.

«Безумовно, представники НАТО та РФ ведуть певні переговори, роблять певні заяви, але розуміючи безпекову ситуацію, очевидно, що далі заяв — йти нікуди», - вважає спеціаліст.

Допоки РФ буде в змозі тримати цю базу — вона це робитиме. А поки НАТО не буде в змозі її вибити, що наразі неможливо, навіть в силу політичної ситуації, до тих пір буде така ситуація.

«Питання режиму Асада другорядне, як для Путіна так і для нас. Це питання інтересів. НАТО зацікавлене в протистоянні з режимом ІД. РФ — менш зацікавлена. НАТО не підтримає режим Асада, а Путін навпаки. Є багато вузлів в цьому конфлікті, які не мають точок перетину», - проаналізував Ілля Заводовський.

Як повідомлялось, в кінці липня російські та сирійські сили почали масштабну гуманітарну операцію в Алеппо. Іран заявив, що готовий допомогти російській гуманітарній операції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: