Хрещення України-Русі: основні факти про Володимира Великого

Читать на русском

Вчора, 28 липня, православні християни церков Московського та Київського патріархатів відзначили День хрещення Русі, який традиційно святкується в день святого Володимира. Сам Володимир Великий, на честь якого й було запроваджене це свято, хоч і був неоднозначною з історичної точки зору постаттю, в історію увійшов як один із наймогутніших київських князів, завойовник і, звісно, хреститель України-Русі.

Сам Володимир Святославович хрестився в Криму, в Херсонесі (Корсуні). Відбулося це, власне, після того, як Володимир, вимагаючи у Візантійського князя Романа II віддати за нього дочку Анну, захопив місто. На місці, де, за легендою, відбувся обряд хрещення, тепер стоїть собор, названий на його честь. Загалом же, військові походи були не рідкістю для київського правителя: судячи з літописів та інших історичних свідчень, син Святослава подолав у великих походах близько 5,5 тис. км.

До слова, попри те, що саме Володимир вважається хрестителем Русі, він був не першим київським князем, що прийняв християнство. Першою це зробила його бабуся – княгиня Ольга, проте саме Володимиру вдалося зробити християнство державною релігією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: