Що означає для півострова та України ліквідація «Кримського округу»? Думки експертів

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Перш за все, це погана новина для самого Криму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи інформацію про те, що президент РФ Володимир Путін ліквідував «Кримський федеральний округ».

«Федеральний округ у Росії – це міжрегіональне об'єднання. Це особливе адміністративно-територіальне утворення, яке включає в себе цілу низку областей та регіонів. Фактично, спеціальний представник президента виступає в ролі наглядача, супервайзера над губернаторами різних областей та країв. Тобто він, грубо кажучи, курирує політику в такому мікрорегіоні», – розповідає Фесенко.

Крим, як підкреслив він, від самого початку за цими ознаками не міг мати статусу федерального округу, але йому його надали в якості перехідного.

Два роки окупації: як змінилися макроекономічні показники Криму?Що отримав і що втратив Крим після приєднання до Російської Федерації, та як змінилося життя кримчан у складі РФ.

«Це був особливий та перехідноий статус, поки Крим інтегрували до складу РФ», – зазначив експерт.

Як пояснив політолог, погана новина для кримчан у тому, що це фактично означає ліквідацію особливого ставлення до Криму.

«Вже з минулого року знизилося фінансування, а тепер воно буде падатиме далі. Крим стає звичайним, банальним, рядовим російським регіоном», – відзначив він.

Безумовно, як зауважив експерт, це погана новина й для України.

«Це свідчення того, що Росія ще далі й сильніше інтегрує Крим до свого складу. На жодні переговори щодо цього питання РФ не йтиме. Перехідний період щодо Криму завершено. Крим трансформований у звичайний рядовий регіон РФ», – наголосив Володимир Фесенко.

Експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко зазначив, що таке рішення свідчить про те, що більше немає окремого суб'єкта федерації.

«Зараз повністю йде все перепідпорядкування – і нормативне, і адміністрації. Вже не буде керівництва на рівні автономного округу», – констатував фахівець.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко планує розробити «дорожню карту» автономії КримуСказано 1 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

20 лютого 2014 року Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму та Севастополя РФ.

Минулого року Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна планує розробити дорожню карту з надання Криму статусу національно-територіальної автономії, та пообіцяв, що Україна ніколи не визнає анексію півострова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: