Скасування результатів виборів і розслідування вбивства Шеремета. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Традиційний огляд виконаних, невиконаних та нових обіцянок українських політиків за минулий тиждень від Слова і Діла.
Юрій Луценко і Андрій ПарубійФото: day.kyiv.ua

Найбільш резонансними подіями медійного простору за останні сім днів стали довибори до Верховної Ради України, вбивство журналіста Павла Шеремета та виправдальний вирок його колезі Руслану Коцабі. Тож не дивно, що до списку найголовніших обіцянок тижня увійшли заяви політиків, що пов’язані саме з ними.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Таємна коаліція

Голова парламенту Андрій Парубій ще в квітні цього року заявив, що оприлюднить поіменний список депутатів-членів коаліції, оскільки фактичне існування парламентської більшості давно викликає занепокоєння у громадськості. Проте потім політик, очевидно, передумав, і коли 18 липня на прес-конференції його попросили надати громадськості список прізвищ депутатів коаліції, він заявив, що не має повноважень для того, щоб складати такі списки.

Розпуск Чернівецької міськради

«Війну» депутатам міської ради Чернівців хотіли оголосити у фракції «Народного фронту». Намір ініціювати розпуск міськради обласного центру задекларував ще 12 лютого голова фракції Максим Бурбак. За його словами, приводом для розпуску є неправомірні рішення місцевих депутатів, одне з яких навіть було визнане неправомірним у судовому порядку. Однак жодного проекту постанови з приводу розпуску міської Ради Чернівців Максим Бурбак відтоді так і не зареєстрував.

Епопея з «Охматдитом»

Питання добудови нового корпусу дитячої лікарні «Охматдит» досі залишається відкритим. Затвердити в уряді оновлений проект його фінансування до 20 липня пообіцяв віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон. Станом на цю дату проект затверджений не був, хоча на міжвідомчій нараді в Міністерстві охорони здоров’я його погодили.

Топ-3 виконаних обіцянки

Мільйони для житомирських лікарень

Ще наприкінці травня поточного року народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Борислав Розенблат пообіцяв домогтися надання 7 млн грн трьом міським лікарням Житомира: Центральній міській лікарні №1, Центральній міській лікарні №2, Центральній дитячій міській лікарні, направивши до Кабінету міністрів відповідний депутатський запит. Рішення про виділення коштів (навіть у більшому обсязі, ніж обіцяв Розенблат, – 10 млн грн) було ухвалене Кабміном. Вже 14 липня бюджет обласного центру отримав кошти для придбання обладнання для міських лікарень.

Свободу журналісту-пацифісту

13 квітня 2016 року народний депутат Вадим Рабінович пообіцяв посприяти звільненню з-за ґрат журналіста Руслана Коцаби, який у січні 2015 року відкрито закликав українців ухилятися від мобілізації. В умовах війни на сході така заява медійника, звісно, була сприйнята як «зрада», й невдовзі Коцабою зацікавилася СБУ. Втім, 14 липня цього року Апеляційний суд Івано-Франківської області виправдав журналіста. Яку роль у цьому питанні зіграв Рабінович, незрозуміло, однак за фактом обіцянка є виконаною.

«Ні» роботі в уряді

Саакашвілі запевнив, що не буде переходити в урядСказано 14 липня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Ще в липні 2015 року голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеіл Саакашвілі заявив, що не збирається переходити на роботу до уряду. Тоді це було сказано в контексті можливої зміни складу уряду й у середовищі політичних експертів Саакашвілі розглядався як один із фаворитів у боротьбі за посаду нового прем’єра. Верховна Рада відтоді дійсно змінила склад уряду, проте Саакашвілі так і залишився працювати в Одесі. Оскільки з моменту, коли ця обіцянка була озвучена, минув уже рік, «Слово і Діло» вирішило надати їй статус «виконано».

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Серед нових обіцянок українських політиків обрати 3 найцікавіших було складно, проте редакція «Слова і Діла» зупинилася на найбільш актуальніх заявах політиків, зокрема, Юрія Луценка – про розслідування загибелі Павла Шеремета, Андрія Парубія – про процедуру притягнення до відповідальності народних депутатів та Олексія Рябчина – про оскарження результатів довиборів у Чернігові.

Знайти убивць Шеремета

Обіцянку зробити все можливе для розкриття вбивства відомого журналіста Павла Шеремета дав у день трагедії, 20 липня, генеральний прокурор Юрій Луценко. «Це вбивство. Співчуваю Альоні та всім друзям покійного. Зроблю все, що можу, щоб разом із колегами розкрити злочин», – написав у себе в Facebook очільник ГПУ. Чи не перетвориться ця справа на «другу справу Гонгадзе», тепер відстежуватиме «Слово і Діло».

Війна з уседозволеністю депутатів

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій 18 липня заявив, що на розгляд парламенту буде винесене питання про спрощення процедури притягнення народних депутатів до відповідальності. Винести на розгляд парламенту це питання він пообіцяв у тому разі, якщо Рада не знайде достатньої кількості голосів для голосування за зняття депутатської недоторканності. До слова, раніше голова ВРУ вже припустив, що імунітет депутатів може бути скасований не повністю, а лише частково – так, як це було зроблено із недоторканністю суддів.

Незручні вибори

У «Батьківщині» хочуть скасувати результати виборів у 206 мажоритарному окрузі в Чернігові, оскільки вони, на думку членів партії, сфальсифіковані. Тому нардеп від фракції Юлії Тимошенко Олексій Рябчин пообіцяв, що його політична сила оскаржить результати виборів у цьому окрузі. Там, як відомо, переміг самовисуванець Максим Микитась, залишивши позаду партійця «Батьківщини» Юрія Власенка. До слова, в «Радикальній партії» запропонували вчинити ще рішучіше: нардеп від «РПЛ» Дмитро Лінько заявив, що партія домагатиметься скасування мажоритарної виборчої системи як такої.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: