Психологія заперечення: як виконує обіцянки Вадим Рабінович?

Читать на русском
Слово і Діло вирішило дослідити, як виконує власні обіцянки один із найодіозніших народних депутатів Верховної ради восьмого скликання – Вадим Рабінович.
Вадим РабіновичФото: asn.in.ua

«Слово і Діло» продовжує моніторинг виконання обіцянок депутатами Верховної Ради й цього разу окрему увагу ми вирішили приділити опозиційному депутату, колишньому члену «Опоблоку» та одній із найбільш одіозних постатей нинішнього парламенту – Вадиму Рабіновичу.

В активі Рабіновича лише 5 виконаних обіцянок із 38. 4 з них стосуються голосувань у Верховній Раді. Крім обіцянки домагатися реєстрації харківської обласної партійної організації «Опоблоку», всі виконані зобов’язання Рабіновича можна чітко розділити на дві частини: обіцянки «проголосувати» та «не голосувати». До перших належать його заяви про підтримку кандидатури Василя Грицака на посаду голови СБУ та голосування за зняття недоторканності з Онищенка. І навпаки – обіцянки нардепа не голосувати за відтермінування набуття чинності закону «Про прокуратуру» й зміни до Конституції також отримали статус «виконано».

Вадим РабіновичНародний депутат України
Рабінович заявив, що проголосує за зняття недоторканності з ОнищенкаСказано 15 червня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

А от коли йдеться про обіцянки, виконання яких потребує чогось більшого, ніж натискання кнопки в сесійній залі, в Рабіновича виникають проблеми. Так, наприкінці березня минулого року нардеп пообіцяв створити «Народне антикорупційне бюро», за місяць – казав, що почне збирати підписи за відставку спікера Гройсмана, якщо порушення регламенту триватимуть, а перед цим – обіцяв затвердити Національний план відродження Донбасу та сприяти проведенню судової реформи, що забезпечила б виборність посади суддів. Однак нічого з переліченого народний депутат так і не виконав.

Більше того, провалив він і такі обіцянки, які міг би виконати, знову ж таки, одним рухом руки. Наприклад, голосування за призначення генпрокурором у лютому 2015 року Віктора Шокіна чи, навпаки, неголосування «Опоблоку» в парламенті. В цілому Рабінович провалив 10, тобто 26% усіх своїх обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом».

Серед обіцянок Рабіновича, які ще можуть стати виконаними, слід виділити такі: розширення мережі позашкільних навчальних закладів, закон про забезпечення випускників навчальних закладів першим робочим місцем, покращення інвестиційного клімату й залучення іноземних інвестицій, підвищення енергоефективності України.

Теоретично, як народний депутат та міністр «тіньового уряду» Рабінович іще може втілити в життя ці заяви. Щоправда, після виходу зі складу «Опоблоку» в парламенті зробити це буде непросто. Хоча, на думку депутата, його колишня фракція не здатна проявити себе як справжня парламентська опозиція, тож нардеп робитиме це самотужки. Тим більше, що заперечення й критика, як ми бачимо, – це те, що в нього виходить найкраще.

Із показником виконаних обіцянок у 13% Рабінович посідає невисоку 265 сходинку в рейтингу відповідальності народних депутатів України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: