Війна на Донбасі: причини загострення. Думка експерта

Читать на русском
В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст

Ситуація на Донбасі перебуватиме то в стані відносного затишшя, то ескалації, і є кілька факторів, які впливають на розігрування такої карти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів воєнний експерт, колишній глава Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус, аналізуючи інформацію штабу АТО про загострення ситуації на Донбасі.

«Поведінка України та Заходу зараз провокує РФ зробити якийсь зсув, щоб сторони були більш поступливими, а Захід пом'якшив санкції, попри те, що Лавров заявив, що це вже ні на що не впливає. Але якби так було насправді, питання взагалі б не виносили. Фактично, зараз позиція США щодо розширення санкцій підсилює військові настрої Кремля», – пояснює Білоус.

З іншого боку, потрібно розуміти, що наші політики самі загострюють ситуацію, пророкуючи масштабні бойові дії, та заявами про те, що РФ готується до вторгнення.

Крім того, на його думку, на користь РФ грає те, що через французький парламент зараз намагаються проштовхнути ідею про те, що з Росією потрібно рахуватися.

Також, як додав Білоус, остання зустріч Нетаньяху та Путіна – це ще одна карта блефу РФ. Нібито Ізраїль переорієнтовується на Москву, хоча це політична гра, яку використовує Путін у своїх, а Ізраїль – у своїх цілях, зокрема, щоб їх територію не використовували в боротьбі з ІДІЛ та не чіпали кордони.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє повернути Донбас протягом рокуСказано 10 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не останньою причиною такої поведінки РФ на сході України зараз є військові навчання НАТО, до яких залучено 30 тисяч солдатів, як відповідь на нещодавну заяву Росії про те, що НАТО стало слабким.

«Безумовно, те, що в Балтії розгорнуті такі широкомасштабні навчання НАТО, викликає агресію», – зауважив він.

Проте реальний стан речей такий, як озвучив Медведєв: «Грошей немає, але ви тримайтеся».

«Керівництво РФ це розуміє, а дешевих грошей та запозичень на зовнішньому ринку вони не отримають, навіть якщо кон'юнктура на паливно-енергетичному ринку зміниться до позитивної динаміки», – пояснив експерт.

Резюмуючи, військовий спеціаліст підкреслив, що дії РФ – це постійний блеф, розрахований на страх.

Як відомо, Президент України Петро Порошенко кілька місяців тому пообіцяв протягом одного року повернути Донбас мирним шляхом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: