«Зрада» чи професійний обов'язок? Реакція журналістів на зливання особистих даних сайтом «Миротворець»

Читать на русском

Журналісти та блогери висловилися щодо злитого сайтом Миротворець списку журналістів, які пройшли акредитацію в так званій ДНР. Огляд соцмереж

На українському сайті «Миротворець» опублікували список усіх журналістів, які проходили акредитацію в так званій «ДНР». У самому списку значаться понад 4 тисячі журналістів з України, Росії, Європи, США та навіть країн Азії й Латинської Америки. Зливання даних викликало бурхливе обговорення в соціальних мережах серед журналістів і звичайних користувачів.

Перші різко засудили поширення особистої інформації своїх колег, а другі – в більшості своїй підтримали оприлюднення списку. «Слово і Діло» прослідкувало за коментарями обох сторін.

Публікацію списку прізвищ журналістів напередодні анонсував народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко. На своїй сторінці в Facebook він написав: «Найближчим часом на сайті «Миротворець» будуть опубліковані повні дані про українських та іноземних журналістів, що пройшли «акредитацію» в ДНР. Таких понад 7 тисяч».

«Громадське» на своєму сайті оприлюднило звернення від імені журналістів українських та іноземних ЗМІ. «Під удар потрапили українські та зарубіжні журналісти, які, ризикуючи життям, об'єктивно висвітлювали події та розповідали в українських і світових медіа, що відбувалося на окупованих територіях», – значиться в тексті на сайті.

Звернення підтримав кореспондент інформаційного агентства Reuters в Україні Сергій Каразій.

Головний редактор «Української Правди» Севгіль Мусаєва-Боровик назвала дії працівників ресурсу «Миротворець» порушенням Конституції.

Журналіст Віктор Трегубов зазначив, що акредитація ще не означає «визнання» журналістами незалежності так званих республік.

Водночас блогер Олександр Барабошко, відомий під псевдонімом Krus, на своїй сторінці висміяв обурення з боку журналістів.

А відомий журналіст Віталій Портников узагалі засудив колег, які проходили акредитацію в «ДНР».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: