Референдум у Нідерландах став своєрідним «ліхтариком» для України – експерт

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

У Європи є всі підстави – як моральні, так і політичні – не довіряти Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, аналізуючи той факт, що сьогодні в Нідерландах пройде консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС.

«Якщо подивитися їхніми очима на те, що відбувається в останні роки в Україні, то є багато приводів сумніватися в нашій чесності, толерантності, цілеспрямованості. Йдеться про країну та націю, а з огляду на те, що країну представляють політики й дипломати, тим більше. Що не рік, то звинувачення в корупції та крадіжках», – міркує Єрмолаєв.

Тому, на його думку, питання зараз не стільки в Нідерландах, що якось по-особливому дивляться на Україну, а в нас самих.

«Ми самі даємо їм привід сумніватися», – вважає експерт.

Другий момент полягає в тому, що питання асоціації – це питання не референдуму, а політичних рішень.

«Просто в ситуації, що склалася зараз, референдум став своєрідним «ліхтариком», який висвічує настрої політиків і суспільства», – підкреслив експерт.

«В Україні гостро сприймають це питання, тому що політично, без референдуму рішення вже давно б ухвалили, а от з референдумом, соціально – не факт. Тому такий ажіотаж навколо цього референдуму», – пояснює фахівець.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в 2016 році українці отримають право безвізових подорожей до ЄССказано 20 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Експерт вважає, що референдум може бути інструментом впливу. Уряд Нідерландів може ухвалити рішення як на користь України, так і ні. Результат буде не імперативним.

«Якщо голландці підтримають Україну, то з невеликою перевагою, а якщо ні – то також із невеликою перевагою. Це можна буде трактувати по-різному. Але урок має бути пов'язаний не з безвізовим режимом, а з тим, що підготовка до референдуму показала внутрішню нестійкість у самій Україні», – проаналізував ситуацію Андрій Єрмолаєв.

Нагадаємо, минулого року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що в 2016 році українці отримають право безвізових поїздок до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: