ЄС має створити єдиний орган для боротьби з тероризмом – La Repubblica

Читать на русском
В ЄС навіть не існує комісара, який би мав повноваження міністра внутрішніх справ. Його функції розподілені між різними чиновниками.

Система боротьби з тероризмом Євросоюзу занадто забюрократизована, тому слід сконцентруватися на створенні нової системи безпеки, яка могла б ефективно протистояти зростаючій ролі міжнародного терору.

Про це пише Джанлука Ді Фео на сторінках італійської газети La Repubblica, повідомляє «Слово і Діло».

«Після кожного теракту з'являється безліч великих проектів, які поступово тонуть у звичайній дрібній політиці Брюсселя», – жорстко критикує сферу протидії терору в ЄС автор статті.

За його словами, одним із головних гальм створення ефективної системи протидії терору є обмін даними. «Обмін даними – це сфера максимального зберігання секретів національними службами», – пише Ді Фео.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк введе санкції щодо громадян РФ, які підтримують терористичні організаціїСказано 23 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Так, через 15 років після знакових терактів у Нью-Йорку Європа так і не спромоглася створити єдині органи з протидії глобальній загрозі тероризму. «Система безпеки Європи вразлива завдяки відмінностям у законодавствах і влаштуванні превентивних апаратів», – вважає автор.

Дійсно, потенційні терористи користуються різноманітністю антитерористичного законодавства 28 країн ЄС, вибираючи зручний притулок у Шенгенській зоні для вибору моменту атаки.

В ЄС навіть не існує комісара, який би мав повноваження міністра внутрішніх справ. «Його функції розподілені між різними чиновниками», – нарікає автор, додаючи, що навіть організація обміну даними щодо авіаквитків гальмується в кабінетах через нескінченні процедури.

За його словами, ні Європол, ні Євроюст не справляються із завданнями з боротьби з тероризмом через свою завантаженість. «Європол займається всім: від злочинів хакерів до діяльності мафії», – зазначає автор, явно вказуючи на те, що ЄС потребує окремої структури боротьби з тероризмом.

«У 2015 році лише 3% балансу Європолу було направлено на вдосконалення методів протистояння терористам», – пояснює автор.

Є, звичайно, й зрушення в цьому напрямку. Два місяці тому був відкритий антитерористичний центр у Гаазі. В результаті атаки на Charlie Hebdo спецслужби ЄС почали обмін ключовими даними, налагоджуючи прямі контакти з апаратами арабських країн.

«Проте обмін даними про бійців, які повертаються на батьківщину та про членів їхніх сімей, не має сенсу без єдиної юридичної основи, яка б дозволила використовувати ці дані на судових процесах у всій Європі», – вказує Ді Фео.

Саме тому Європол та Євроюст мають бути реорганізовані. Також має бути прискорений процес створення нових структур, зокрема «європейської прокуратури», для можливості засудження терористів, що діють в умовах відкритих кордонів Євросоюзу.

«Майже мільярд євро був у минулому інвестований в ефемерні програми безпеки. Бракує лише політичної волі», – резюмує Ді Фео.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: