Російська агресія в Україні – найбільший виклик безпеці в ЄС

Читать на русском
Не можна залишатися байдужими, коли Росія вирішила підірвати систему безпеки, яка була створена за останні двадцять п'ять років, захопивши територію сусідньої держави.

Санкції проти Російської Федерації не можуть бути зняті доти, доки Москва не виконає зобов'язання, взяті в рамках Мінських угод, щодо виведення військ зі Східної України, Криму, Севастополя та передачі контролю над кордоном.

Про це пишуть міністри оборони Литви та Швеції на сторінках Atlantic Council, повідомляє «Слово і Діло».

«Під час нашого лютневого візиту в Київ ми дали чіткий сигнал: агресія Росії в Україні повинна зупинитися й Росія має повернути Крим і Севастополь в Україну», – пишуть міністри оборони.

Міноборони Швеції та Литви відзначають, що Україна, як і будь-яка інша суверенна держава, має право зробити свій власний вибір зовнішньої політики та політики безпеки, а також зберегти цілісність своєї території.

«Незважаючи на те, що увага всього світу сьогодні прикута до Сирії та інших, пов'язаних із сирійською кризою, подій, ми не повинні забувати, наскільки серйозною є ситуація в Криму та Східній Україні», – підкреслюють автори.

На їхню думку, неприйнятно, коли військова сила, обман і дезінформація використовуються для зміни кордонів у Європі в XXI столітті. «Це є прямим порушенням основоположних принципів європейської безпеки, викладеної в Паризькій хартії для Гельсінкського заключного акту нової Європи», – пояснюється в статті.

У Міноборони Швеції та Литви також стурбовані зміною риторики російських представників про застосування ядерної зброї. «Зниження порогу застосування тактичної ядерної зброї, розгортання систем, які здатні нести як звичайні, так і ядерні боєголовки, є дуже тривожним і неприйнятним сигналом», – пишеться в статті.

Ми не можемо залишатися байдужими, коли Росія вирішила підірвати систему безпеки, яка була створена за останні 25 років, захопивши територію сусідньої держави.

Два роки після анексії: як змінилося життя в Криму очима самих кримчанЗарплати неспівмірні з цінами, залежність від поставок палива та продуктів харчування, але дійсно безкоштовна медицина та шалена любов до Путіна.

Автори статті вважають, що Росія прагне встановити інший порядок безпеки, згідно з яким великі держави розділять Європу на сфери інтересів. Але це неприйнятно, тому що, згідно з принципами міжнародного права, всі держави мають право на самовизначення.

Нагадаємо, що з 2008 року військова діяльність Росії в регіоні Балтійського моря стала більш провокаційною у вигляді регулярних масштабних військових навчань. Це призводить до того, що навіть такі нейтральні з військової точки зору держави, як Фінляндія та Швеція, змушені розширювати співпрацю з Організацією Північноатлантичного договору (НАТО).

Раніше міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявляв, що антиросійські санкції слід розширити.

У Литві також вважають, що санкції проти Росії мають бути продовжені до повної деокупації півострова Крим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: