Влада Львова санкціонувала зрив ЛГБТ-фестивалю

Читать на русском
Програма заходу включала в себе кінопокази, літературні дискусії та громадські заходи широкого профілю.
Олена Шевченко, НДО Insight

ЛГБТ-спільноті довелося відмовитися від проведення фестивалю у Львові після судового рішення про його заборону та через агресивно налаштованих осіб з ультраправих угруповань, які оточили готель, де було заплановано проведення заходу.

Про це пише The Guardian, передає «Слово і Діло».

«Фестиваль рівності» у Львові був першим із трьох запланованих регіональних заходів, які є відгалуженнями Київського фестивалю, що пройшов у грудні», – говорить одна з організаторів заходу Олена Шевченко з НГО Insight.

За її словами, програма заходу включала в себе кінопокази, літературні дискусії та громадські заходи широкого профілю.

Однак представники ЛГБТ-спільноти зіткнулися з агресивним консерватизмом як жителів регіону, так і його влади, яка зробила все можливе, щоб зірвати фестиваль.

«У п'ятницю ввечері було оголошено судове рішення, що на вихідних усі громадські заходи мають бути заборонені», – пояснила Шевченко.

Більше того, вранці 19 березня представники крайніх правих угруповань оточили готель, де зібралося близько 70 учасників фестивалю рівності. «Близько 200 осіб зібралися на вулиці, а коли активісти викликали поліцію, лише один поліцейський автомобіль прибув, та й той за годину», – сказала вона.

Працівники готелю також відреагували на ЛГБТ-спільноту негативно. «Коли ми приїхали, адміністратор готелю сказав, що ми збоченці, й що такі, як ми, повинні горіти в пеклі», – каже Шевченко.

ЛГБТ-активістам вдалося евакуюватися на автобусі.

Проте багато представників громадянського суспільства та місцевої влади висловили підтримку ЛГБТ-спільноті, що є обнадійливою тенденцією.

«З одного боку, це дуже небезпечний прецедент, коли влада заохочує консервативні настрої в суспільстві. З іншого – там було так багато заяв підтримки з боку чиновників і міністрів, що було немислимо ще два роки тому», – говорить один з адвокатів ЛГБТ Максим Еріставі.

Мер Львова Андрій Садовий відреагував з однаковою критикою як на адресу ЛГБТ, так і ультраправих груп. «Вчорашні події у Львові є результатом ретельно спланованої провокації. Обидві сторони були свідомими чи несвідомими учасниками подій», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що в червні 2015 року столицю сколихнула хвиля протистояння. Тоді ЛГБТ-спільнота, відстоюючи свої цивільні права, анонсувала проведення гучного Маршу рівності на Оболонській набережній під назвою «КиївПрайд-2015».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: