Індекс кави: у скільки чашок ароматного напою обходиться «комуналка»?

Читать на русском

Українці вже звикли, що ціна на енергоносії в країні – питання не стільки економічне, скільки політичне. В першу чергу це стосується ціни на газ, який наша країна довгі роки імпортувала (та й зараз імпортує, щоправда, реверсом) із Росії. І поки відносини зі східним сусідом були теплими, вартість блакитного палива залишалася комфортною для населення. Пізніше зовнішньополітична криза та війна внесли свої корективи й сьогодні, з урахуванням інфляції та падіння курсу гривні, українці платять за газ уже в чотири рази дорожче. І це не межа.

Захмарними незабаром стануть і ціни на електроенергію. Колись один із найдешевших ресурсів уже за лічені місяці може перетворитися на справжню розкіш для жителів нашої країни. Чергове підвищення ціни на електрику відбулося з 1 березня, а це означає, що вже в квітні нас чекають нові цифри в комунальних рахунках, які в перспективі найближчого року будуть поступово, але неухильно зростати.

«Слово і Діло» спробувало продемонструвати зростання цін на ці, основні для українців, комунальні послуги в іншому, також дуже популярному, продукті – каві. Наприклад, у сезоні 2012-2013 місячна норма споживання газу на душу населення (в середньому 11 м куб.) була співставна з трохи більш ніж трьома чашками кави (при розрахунку 10 грн за чашку). Зараз, коли ціна ароматного напою зросла вдвічі, щоб оплатити місячний рахунок за газ, середньостатистичному українцю довелося б пожертвувати 6 чашками.

Якщо провести паралелі зі споживанням електроенергії, то в чашках кави вартість місячної норми в порівнянні з 2012 роком навіть знизилася (з 28,5 до 23,5 чашок), але в гривневому еквіваленті підвищилася більш ніж у півтора рази.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: