Глава Єврокомісії може відвідати діловий форум Путіна в Санкт-Петербурзі

Читать на русском
Жан-Клод Юнкер зацікавлений поїхати, але остаточне рішення, скоріш за все, залежатиме від розвитку ситуації в Україні.
Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер розмірковує над тим, щоб поїхати на діловий форум у Санкт-Петербурзі, який проходить щорічно під патронатом президента РФ Володимира Путіна.

«Поїздка Юнкера на діловий форум може стати найрезонанснішим візитом у РФ керівника ЄС з моменту початку української кризи», – пише журналіст The Wall Street Journal Лоуренс Норман, посилаючись на слова чотирьох поінформованих джерел, повідомляє «Слово і Діло».

Юнкер був запрошений на початку цього року. «Є запрошення, яке він розглядає», – пише Норман, посилаючись на свої джерела.

Автор підкреслює, що діловий форум у Санкт-Петербурзі проходитиме з 16 по 18 червня, а це всього за кілька днів до зустрічі керівництва ЄС в Брюсселі, на якій ухвалять рішення, продовжувати, послаблювати або знімати накладені на Росію відчутні економічні санкції.

Як пише Лоуренс Норман, друге джерело повідомило йому, що Жан-Клод Юнкер зацікавлений поїхати, але остаточне рішення, скоріш за все, залежатиме від «розвитку ситуації на місцях» в Україні в найближчі тижні. Водночас інший високопоставлений європейський дипломат був менш оптимістичним. Як він висловився, червнева поїздка Юнкера «була б ідіотською».

Відзначимо, що в деяких столицях ЄС все більше схиляються до перегляду санкцій, запроваджених проти РФ. «Частково тому, що з минулого вересня насильство на сході України пішло на спад, частково – через зростання невдоволення тим, що київському уряду не вдається реалізувати свою частину мирної угоди «Мінськ-2», – пише Норман.

З огляду на ці обставини, поїздка Юнкера була б вкрай негативним сигналом для Києва, та й всього світу.

Хто з країн-членів НАТО готовий надати Україні військову допомогу?«Слово і Діло» вирішило показати, як жителі восьми основних країн-членів Альянсу ставляться до надання Україні різної допомоги, у тому числі – військової.

Тим більше, що Юнкера, який протягом 18 років обіймав посаду прем'єр-міністра Люксембурга, пов'язують із Путіним давні відносини. Високопоставлені європейські та російські чиновники стверджують, що Путін і Юнкер періодично розмовляють по телефону. Сам Юнкер неодноразово висловлював надію на те, що ці зв'язки послаблять напруженість між ЄС та її східним сусідом, відзначає видання.

Як раніше заявляв Жан-Клод Юнкер, відмова Нідерландів від асоціації Україна-ЄС призведе до континентального кризи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: