Як змінювалася ціна російського газу для України протягом 24 років?

Читать на русском

Ціноутворення природного газу російського походження для України за всю історію незалежності йшло не лінійно. З 1992-го по 2005 рік включно ціна палива залишалася на рівні $50/тис. куб. м. З 2006 року ціна газу для України почала поступово підвищуватися, досягнувши в 2008 році $179,5/тис. куб. м.

Однак із підписанням контракту на поставку та транзит газу між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз Укрїни» на період з 2009 по 2019 рік – радикально змінила правила гри. Вартість блакитного палива почала визначатися за формулою з прив'язкою до вартості нафти та продуктів її перегонки на світових ринках.

За високих цін на нафту принципи договору стали невигідними для України. Одночасно РФ почала використовувати «газовий важіль» як зашморг для досягнення політичних цілей на території пострадянського простору, в тому числі й в Україні.

Програми заміщення газу, відкриття реверсних поставок із країн ЄС і зростання внутрішнього видобутку стали тим комплексом заходів, який дозволив позбавити Україну газової залежності від РФ. Вагомим внеском у справі диверсифікації поставок стало приєднання України до Третього енергетичного пакету Європейського Союзу.

Перехід від моделі «ринку постачальника» до моделі «ринку споживача» надав НАК «Нафтогаз України» можливість вибору постачальників залежно від запропонованої ціни. В результаті опалювальний сезон 2015/2016 вдалося пройти, повністю відмовившись від російського газу.

«Слово і Діло» вирішило показати, як змінювалася вартість російського газу для України протягом останніх 24 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: