Гонтарева звинуватила нестабільність валют країн-партнерів у девальвації гривні

Читать на русском
Глава Національного банку заявила, що девальвація валют країн-сусідів вплинула на курс гривні.

Глава Національного банку Валерія Гонтарева заявила, що в девальвації гривні в січня цього місяця винна нестабільність національних валют країн-партнерів України.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українські новини».

За її словами, фундаментальними факторами, які спричинили за собою девальвацію гривні, є торгове ембарго Російської Федерації, а також заборона на транзит через її територію українських товарів до третіх країн.

Новий обвал гривні: що буде з курсом? ЕкспертЯкщо уряд і НБУ не робитимуть великих помилок, на які вони здатні, курс стабілізується ближче до другого кварталу.

«У нас гнучке курсоутворення, і я щомісяця виходжу після засідання монетарного комітету й розповідаю, що буде. Коли я кажу, що у нас дефіцит current account... це означає, що у курсу немає можливості зміцнюватися й ризики збільшуються. Але я можу сказати, що у країн СНД ситуація гірша, адже ми знаходимося під амбрелою», – зазначила Гонтарева.

Крім того, як стверджує голова НБУ, несуттєво на курс гривні вплинув і людський фактор. «Країна 10 днів відпочивала та ось люди вийшли після свят і що зробили? Купили валюту», – пояснила вона.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Наталія Яресько заявляла, що обвал рубля в Росії може «психологічно» вплинути на українську гривню.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: