Систему електронних декларацій презентують у лютому – Чумак

Читать на русском
Незважаючи на невдоволення нардепів та інших чиновників, вже в лютому буде представлена ​​система електронних декларацій.

Народний депутат України від фракції «Блоку Петра Порошенка» Віктор Чумак заявив, що вже в лютому Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) презентує електронну систему декларування майна чиновників.

Про це він розповів у інтерв'ю «Укрінформу», повідомляє «Слово і Діло».

«Позавчора вже дивилися один проект, який запроваджує електронні декларації. Думаю, що на початку лютого, напевно, ми вже покажемо, зробимо публічну презентацію системи електронних декларацій», – заявив Чумак.

За його словами, ця система буде окремою IT-програмою для електронних декларацій і вона практично готова. Як стверджує Чумак, єдиною перепоною для її офіційного запуску є відсутність глави НАЗК.

«Тобто підготовча робота (із запуску електронної декларації – Ред.) вся йде. Ми не можемо просто її почати офіційно, тому що не можемо обрати голову», – сказав нардеп.

Пристрасті навколо НАЗК: чому чиновники бояться електронного декларування?У 2015 році було створено 6 спеціальних антикорупційних органів. Один з таких – Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК), яке ніяк не може почати роботу.

Чумак пояснив, що проблема призначення глави Антикорупційного агентства пов'язана з тим, що наразі призначено всього три члена відомства, а для вибору керівника органу потрібно три голоси.

«Але сам голосувати за себе він не може, тому що голосування або ухвалення рішення самого за себе – це конфлікт інтересів. Головування надає тобі якісь права, має переваги хоча б у тому, що ти більше заробляєш», – додав він.

Тому зараз проходить 2-й етап відбору членів Антикорупційного агентства, який дозволить обрати ще двох членів для повного складу керівництва відомства та запуску його роботи.

«Я думаю, що достатньо швидко буде дообрано й запущено. Швидко – це не день-два, я думаю, протягом місяця-півтора. Але агентство де-факто працює в тому вигляді, в якому воно є», – зазначив Чумак.

Нагадаємо, раніше в ухваленому Бюджеті на 2016 рік була знайдена поправка, яка відстерміновує запуск електронних декларацій. Наразі в апараті Верховної Ради зареєстровано законопроект, який скасовує дію цієї поправки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: