Депутати хочуть покарати безвідповідальних посадовців гривнею

Читать на русском
Експерти розповіли про плюси і мінуси посилення відповідальності для чиновників контролюючих органів.

Сьогодні Верховна Рада планує розглянути низку цікавих законопроектів. Один з таких – проект Закону №1265, який має ввести персональну матеріальну відповідальність посадовців контролюючих органів (тобто органів ДФС).

Втім, у цього законопроекту мало шансів бути ухваленим навіть у першому читанні, оскільки він суперечить положенням Цивільного кодексу, стверджують експерти аналітичної групи «Левіафан», пише «Слово і Діло».

Авторами ініціативи виступила група депутатів на чолі з нардепом від «БПП» Оксаною Продан. Внесенням змін до Податкового кодексу пропонується узаконити механізм, згідно з яким шкода, завдана незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадовців контролюючих органів, відшкодовується за рахунок коштів Державного бюджету, передбачених для фінансування цього органу, незалежно від вини цієї особи.

Держава своєю чергою отримує право стягнути з цієї посадової особи суму, яка була виплачена з Бюджету як відшкодування в порядку регресу.

Законопроекти ВР: огляд найцікавіших ініціатив парламентуПісля тривалої перерви (а востаннє у пленарному режимі народні депутати працювали ще 25 грудня 2015 року) Верховна Рада України розпочинає новий політичний сезон. Проаналізувавши порядок денний на цей пленарний тиждень, експерти аналітичної групи «Левіафан» виявили низку цікавих законопроектів.

Це суперечить положенням Цивільного кодексу України (ч. 2 ст. 2, ст. 1174), зазначають експерти, за яким шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, його посадової або службової особи при здійсненні нею своїх повноважень, відшкодовується державою, а не «за рахунок коштів Державного бюджету, передбачених для фінансування цього органу», як це передбачено в законопроекті.

Ініціатива щодо притягнення посадовців до особистої персональної відповідальності за завдану шкоду не є чимось новим, кажуть аналітики. Зокрема, у Верховній Раді минулого скликання були аналогічні законопроекти авторства народних депутатів Фурсіна, тої ж Продан та інших.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: