Як змінилася риторика Порошенка за рік?

Читать на русском

Під час своєї першої цього року прес-конференції Президент України Петро Порошенко неодноразово посилався на свій виступ річної давнини. «Слово і Діло» вирішило проілюструвати, чим відрізнялася його риторика кінця 2014 року й початку 2016-го. Ми опитали кількох політологів і всі вони дотримуються єдиної думки: якщо риторика й еволюціонувала, то лише в питанні врегулювання ситуації на Донбасі.

Так, політолог Михайло Павлів, вважає, що це сталося під тиском західних партнерів. Решту ж тез Президента він називає «окозамилюванням у національному масштабі». «В цілому тези Президента не змінювалися протягом його президентської каденції. Напрямок у нього яким був, таким і залишається: створення штучної віртуальної реальності для наших громадян, яка дуже мало, якщо не сказати цілковито, не стикується з реальністю об'єктивною», – заявив Павлів.

Директор Інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник також вважає, що риторика Петра Порошенка є однаковою вже протягом кількох років. «Останній виступ абсолютно позбавленеий економічної проблематики: не було названо ані цифр, ані оцінок, ані аналізу економічної ситуації в країні», – зазначив політолог.

На думку ж політолога Валентина Гладких, Президент сказав те, що повинен був сказати. Сказав те, що, на його думку, хотіли від нього почути українці, західні партнери та північно-східні сусіди.

«Значення мають не слова Президента про повернення Криму, а таємний візит Бориса Гризлова до Києва; не заява про вибори на Донбасі за українськими законами, а план Мореля; не запевнення у підтримці західних партнерів, а недвозначні звинувачення української влади Джозефом Байденом в тотальній корупції; не обіцянки ефективної роботи оновленої прокуратури, а статистика, згідно з якою 85% нових керівників оновленої прокуратури вже обіймали керівні посади й до проведеного Давидом Сакварелідзе чесного та прозорого конкурсу», – зазначив Гладких.

Зі свого боку зазначимо: підбиваючи підсумки року, що минув, цього разу Президент обійшов увагою пріоритети на рік, що прийшов.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: