Новообрана влада на місцях має проблеми політичної та правової легітимності – активіст

Читать на русском
Євген Заїкаголова ГО «Слово і Діло»

Низька явка на місцевих виборах 2015 року спровокувала цілу низку ризиків для політичної, а подекуди й правової легітимності обраних міських голів і депутатів місцевих рад.

Таку думку в рамках спецпроекту «ОБРАНІ» висловив глава громадської організації «Система народного контролю «Слово і Діло» Євген Заїка, інформує «Слово і Діло».

«Політологічне розуміння поняття легітимізму в першу чергу означає визнання та сприйняття політичної влади суспільством. Як показали останні вибори, у випадку з місцевими громадами з цим є величезні проблеми, адже значна частина міських голів були обрані меншістю виборців від їх загальної кількості в тій чи іншій громаді. А це означає, що на місцях є й буде зростати тенденція до морально-психологічного несприйняття значною кількістю виборців діяльності обраних депутатів і мерів», – переконує Заїка.

До того ж, вибори в два тури, особливо їх проведення в тих містах, де розрив між двома кандидатами склав більше 30%, було крім того, що алогічним, ще й нераціональним з точки зору бюджетних витрат.

На смак і колір: видова класифікація українських політиків на місцевих виборах«Слово і Діло» спробувало уявити, якими побачили учасників виборчих перегонів-2015 звичайні українці. І вийшла вельми цікава компанія.

«Субвенція на КМДА для проведення повторного голосування в столиці з Державного бюджету склала 10 млн 442 тис. 700 гривень, для Львівщини ця сума склала 2 млн 279 тис. грн. Такі ж мільйонні субвенції пішли на Вінницю, Рівне, Суми, хоча розрив між двома лідерами виборчих перегонів після першого туру виборів там склав від 20 до 35%. До цього варто додати величезну кількість людино-годин, витрачених чиновниками та членами комісій, величезні кошти на агітацію. А це могли би бути десятки заощаджених бюджетних та приватних коштів, що можна було б направити на більш нагальні проблеми економіки. Тому цей досвід потрібно брати до уваги та робити належні законодавчі корективи», – констатує активіст.

Однак, за словами Заїки, наразі проглядається ще одне важливе питання, яке потребує належної реакції новообраних депутатів місцевих рад і міських голів. Це правова легітимність рішень окремих новообраних рад.

«Вже зараз у низці регіонів України відбуваються сесії міських і районних рад із грубим порушенням регламенту їхньої роботи в частині обрання керівних органів. Порушується принцип таємності голосування, зустрічається практика ухвалення рішень за відсутності кворумів. А це все є підставами для визнання незаконності відповідних рішень, а відтак і правової нелегітимності тих осіб, що в результаті відповідних рішень рад були обрані на ті чи інші посади», – резюмував очільник «Слова і Діла».

Зазначимо також, що Комітет виборців України вважає недоцільним проведення другого туру виборів у містах, де розрив між кандидатами склав більш ніж 20%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: