Екперт: Кличку на виборах допомогли адмінресурс, гроші та слабкі конкуренти

Читать на русском
Перемогу Віталія Кличка на виборах мера Києва гарантували кілька чинників,серед яких головний – об'єднання «УДАРу» з «Блоком Петра Порошенка».

Перемогу Віталія Кличка на виборах мера Києва гарантували декілька чинників, серед яких головний – об'єднання «УДАРу» з «Блоком Петра Порошенка».

Про це виданню «Главред» розповіла координатор громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська, передає «Слово і Діло».

Експерт зазначає, що першим чинником, що вплинув на перемогу Кличка, стало об'єднання з пропрезидентською політичною силою, через що «БПП» не висував проти нього потужних конкурентів.

Другий фактор – незначний негативний рейтинг мера серед населення. Одну з визначальних ролей також відіграли значні фінансові ресурси, якими володіла команда Кличка напередодні виборів та яких не мали конкуренти.

«Четверте – можливість у період виборів використовувати образ та вплив чинної посадової особи, коли інфраструктурні покращення, ремонти, офіційні заходи організовувалися без агітації, але мали вплив на хід виборів. На мою думку, посадові особи повинні йти у відпустку, але цього зараз не вимагає закон», – зазначила Айвазовська.

Smart-аналіз програм кандидатів у мери Києва: Віталій КличкоСистема народного контролю «Слово і Діло» провела аналіз кількісних та якісних показників передвиборчої програми фіналіста другого туру виборів мера Києва Віталія Кличка.

Також значну роль мав розмитий опонуючий сектор конкурентів, які грали на одному електоральному полі та забирали один в одного голоси.

Щодо Борислава Берези, який був суперником Кличка в другому турі, Айвазовська вважає, що він одразу після першого туру «пригальмував» свою виборчу кампанію, тому що не міг позмагатися в ресурсах із чинним мером. «Конкурент Кличка в другому турі не був досить активним та не мав коштів на кампанію до повторного голосування, що стало зрозумілим після 25 жовтня», – відзначила експерт.

Нагадаємо, 16 листопада Віталій Кличко був офіційно визнаний переможцем виборів міського голови Києва. Його конкурент Борислав Береза привітав мера, однак відмовився від пропозиції попрацювати в його команді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: