Порошенко відповів на петицію щодо покарання депутатів, які не виконують своїх обіцянок

Читать на русском
Президент Петро Порошенко доручив спікеру Верховної Ради Володимиру Гройсману розглянути питання складання повноважень депутатами, які не виконують власних передвиборчих обіцянок.

Президент Петро Порошенко доручив спікеру Верховної Ради Володимиру Гройсману розглянути питання складання повноважень депутатами, які не виконують власних передвиборчих обіцянок.

Про це йдеться у відповіді Глави держави на електронну петицію, пише «Слово і Діло».

Петиція «Відповідальність депутатів всіх рівнів перед виборцями шляхом складання повноважень у місячний термін за невиконання передвиборчих обіцянок» була подана 5 жовтня і всього за місяць отримала підтримку майже 29 тисяч українців.

Президент зазначив, що він нещодавно розглядав схожу петицію, яка стосувалася аналогічної теми, а саме – «Можливість дострокового відкликання будь-якої вибраної особи, що не виправдала довіри виборців».

Підсумки роботи нової Верховної Ради: що обіцяли, що не зробилиЗа період з 3 лютого по 17 липня народні депутати дали аж 568 обіцянок, більш ніж половина з яких отримали у системі народного контролю статус «виконано».

Однак такої норми, як відкликання народних депутатів, у Конституції України не передбачено. Водночас українці можуть відкликати депутатів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів, тому ще це визначено законами «Про статус депутатів місцевих рад», «Про місцеві вибори» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

«Тому голові Конституційної Комісії, голові Верховної Ради України В. Гройсману було запропоновано забезпечити ґрунтовний та всебічний розгляд електронної петиції в частині відкликання народних депутатів України за народною ініціативою із залученням представників політичних сил, державних органів, інститутів громадянського суспільства, вчених-правознавців, експертів і за підсумками ухвалити необхідні рішення», – нагадав Президент.

Втім, ідея автора петиції щодо введення покарання для депутатів, які не виконують передвиборчих обіцянок, також отримала право на життя: Порошенко ще раз звернувся до Гройсмана з проханням розглянути відповідну ініціативу під час проведення зазначеної роботи.

Рейтинг ефективності самого Президента, за даними «Слова і Діла», становить 33%. Глава держави дав 291 обіцянку, з яких 97 виконав, а ще 57 – провалив. Станом на сьогодні в процесі виконання перебувають 137 обіцянок Порошенка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: