Якщо МЕРТ підтримає експорт металобрухту, про іноземні інвестиції можна забути – експерт

Читать на русском
Через відсутність комплексного бачення розвитку економіки у деяких чиновників, Україна може втратити промисловий потенціал та іноземні інвестиції.

Через відсутність комплексного бачення розвитку економіки у деяких чиновників, Україна може втратити промисловий потенціал та іноземні інвестиції.

Таку думку у коментарі Kyiv.Press висловив політолог Віталій Бала, коментуючи заяви ПАТ «Арселорміттал Кривий Ріг» щодо врегулювання ринку металобрухту в Україні, який наразі знаходиться в кризовому стані, передає «Слово і Діло».

«Сьогодні ми спостерігаємо ситуацію, коли виведення із тіні мільярдного ринку металобрухту відбувається через лібералізацію ринку експорту та зменшення експортного квотування», – каже експерт.

За його словами, ціль даної ініціативи правильна, методи зрозумілі, однак результати дещо інші. «А саме, ми отримали дефіцит металобрухту всередині країні, маючи такі колосальні можливості та постійно зростаючий експорт. Сьогодні ситуація стала настільки гострою, що про неї заговорили іноземні інвестори, лідери галузі і навіть очільник уряду. Останній закликав МЕРТ та відповідальних за даний напрямок чиновників втрутитись та вирішити проблему», – зазначив Бала.

Стратегічні об'єкти металургійного комплексу України (інфографіка)Перелік та розташування найбільш важливих підприємств металургійного комплексу країни

Водночас бойкот рішень найвищого керівництва по врегулюванню експорту брухту чорних металів може погано закінчитись для чиновників середньої ланки, які ігнорують поставлені Яценюком завдання, намагаючись приховати ріст експорту та його контрабанди до сусідніх країн, каже політолог.

Бала прогнозує, що через відсутність комплексного бачення розвитку економіки України у деяких чиновників, країна може втратити промисловий потенціал, податки, робочі місця та іноземні інвестиції. «Хоча в той же час можемо виграти на тимчасових показниках приросту в експорті брухту та збагаченні окремих людей», – вважає експерт.

«Реформи та лібералізація ринків мають проводитись заради перемоги стратегічних інтересів України та нарощування потенціалу, але аж ніяк не навпаки: для збагачення промислового потенціалу Туреччини чи проросійського Придністров’я», – резюмував Бала.

Нагадаємо, 7 вересня прем’єр-міністр звернувся до міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса з вимогою в терміновому порядку внести пропозиції щодо нормалізації ситуації з забезпеченням металургійних підприємств країни брухтом чорних металів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: