Експерт: розмиті обіцянки – тренд місцевих виборів у Рівному

Читать на русском
Формуючи передвиборчі програми, кандидати в мери Рівного віддають перевагу нечітким і необмеженим у часі обіцянкам, проконтролювати виконання яких, по суті, неможливо.

Формуючи передвиборчі програми, кандидати в мери Рівного віддають перевагу нечітким і необмеженим у часі обіцянкам, проконтролювати виконання яких, по суті, неможливо.

Про це під час спільної прес-конференції з агентством новин ERVE.UA в рамках спецпроекту «ОБРАНІ» заявив представник громадської організації «Система народного контролю «Слово і Діло» Євген Заїка.

Найчастіше кандидати «грішать» відсутністю часових рамок виконання власних обіцянок. В якості прикладу Заїка навів передвиборчі обіцянки кандидата Дмитра Якимця.

«Найцікавішими ініціативами Якимця, задекларованими в його програмі, можна назвати прагнення розвивати міський бренд «Рівне – столиця фотографії», створення у міській раді відділу енергетичного менеджменту, Центру моніторингу руху громадського транспорту, створення фінансового фонду підтримки міських культурних ініціатив, розробку архітектурного концепту та багато іншого. Ключовий недолік програми Якимця – відсутність часових обмежень для реалізації того чи іншого розділу програми»,– зазначив Заїка.

Ті самі недоліки мають і програми деяких інших кандидатів, підтверджує регіональний експерт «Слова і Діла» Віктор Гаврилюк.

«У програмі Олександра Лащука робиться великий акцент на антикорупційній роботі і менше говориться про питання інвестицій, освіти, благоустрою. Так, вони є у програмі, але чітких часових, кількісних і якісних рамок, до яких прагне кандидат, у програмі немає. Більше того, окремі обіцянки Лащука суттєво виходять не те що за межі компетенції мера, але й чинного законодавства, та характеризуються розмитістю у своїх формулюваннях. Зокрема, одним із пунктів програми кандидата є обіцянка про посилення конкуренції між підприємцями, але, як ми знаємо, представники мерії не можуть втручатися в питання ведення бізнесу», – прокоментував ситуацію Гаврилюк.

За його словами, не вирізняються чіткістю також деякі частини програм Олексія Муляренка, Олексія Бучинського, Зураба Кантарії. Щодо останнього, то формулювання пунктів його програми взагалі важко ідентифікувати як обіцянки, констатував Євген Заїка.

«В основі програми Кантарії лежить політичне гасло: місто, комфортне для дітей – зручне для всіх. І хоча в окремих її пунктах, на кшталт енергозбереження, благоустрою територій чи інновацій та інвестицій, кандидат справді піднімає актуальну міську проблематику, все ж, чіткості формулюваннь їй бракує. Більше того, окремі пункти сформульовано таким чином, щоб у майбутньому у разі перемоги кандидата їх важко було ідентифікувати як передвиборчі обіцянки. А такі обіцянки Кантарії, як про те, що «муніципальна поліція буде не лише охороняти громадський порядок, але й протидіяти спалюванню листя», взагалі дивують з огляду на те, що це виходить далеко за межі професійних обов'язків не лише мера, але й правоохоронців», – розповів експерт.

Нагадаємо, як уже писало «Слово і Діло», чинний мер Рівного Володимир Хомко взагалі йде на вибори, не маючи чіткої передвиборчої програми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: