Україна різко скоротила обсяги реверсу газу з ЄС

Читать на русском
Україна різко скоротила обсяги постачання реверсного газу через Словаччину – до 8,9 млн кубометрів на добу, тобто у 3,5 рази.

Україна різко скоротила обсяги постачання реверсного газу через Словаччину – до 8,9 млн кубометрів на добу, тобто у 3,5 рази.

Про це свідчать дані української заявки на газовимірювальній станції «Буденце», оприлюднені прес-службою оператора ГТС Словаччини Eustream, пише «Слово і Діло».

Так, станом на 1 жовтня заявка на прокачування газу в напрямку Вояни-Ужгород склала 8,88 млн куб. м, у той час як заявка на 30 вересня становила 31,47 млн кубометрів.

Додамо також, що відсьогодні в Україні набрав чинності закон про ринок природного газу, відповідно до якого НАК «Нафтогаз України» втрачає становище монополіста на газовому ринку. Даний закон створює умови для конкурентного середовища на ринку блакитного палива та збільшує спроможність до інтеграції до Європейського енергетичного простору.

Також, відповідно до закону, вся газотранспортна інфраструктура та система підземних сховищ (якими нині розпоряджається «Укртрансгаз») будуть передані двом окремим підприємствам: «Магістральні газопроводи України» та «Підземні газові сховища України», а всі компанії на ринку отримають рівний доступ до магістральних трубопроводів високого тиску й розподільчих мереж низького тиску.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: