Обама хоче завершити свою каденцію без прямої конфронтації з Кремлем – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Президент США не готовий надати озброєння Україні, оскільки думає, що Росія вважатиме це неформальним оголошенням війни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, аналізуючи заяву Андрія Парубія про те, що США після виборів нового президента можуть надати Україні зброю.

«США є нашим стратегічним партнером і без їхньої військової допомоги протистояти Росії буде практично неможливо», – констатував експерт.

На його думку, позиція адміністрації Обами полягає у тому, що вони не готові до такого кроку. Україна розраховує на те, що якщо конфлікт не вирішиься політичним шляхом, то після зміни президента США це питання може стати на порядок денний.

«Політика Обами – не вступати в пряму конфронтацію з РФ, тому що, на його думку, якщо вони нададуть зброю, РФ це сприйме як оголошення неформальної війни. На такий крок адміністрація Обами не піде», – переконаний Мокан.

Політолог зазначив, що багато політиків у США закликають Обаму до активних дій з підтримки України, але остаточне рішення все одно залишається за ним і воно відтягуватиметься до останнього.

«Нинішній президент США воліє завершити свою президентську каденцію (а вона у нього вже друга й переобиратися він не буде) без прямого збройного протистояння з РФ», – впевнений Василь Мокан.

Водночас політолог-міжнародник Андрій Волошин переконаний, що будь-який наступний президент США буде більш активним щодо України.

«Ситуація виглядає таким чином, що хто би не став наступним президентом США, чи це буде представник від Республіканської партії, а ми знаємо, що республіканці більш активно підтримують Україну, чи якщо це буде кандидат від Демократичної партії, наприклад Хіларі Клінтон, але він буде більш активним у зовнішній політиці», – переконаний експерт.

Проблема Обами в тому, що він виступає миротворцем і боїться якоїсь реакції Росії, що, на його думку, може бути ще гіршою, якщо США надасть зброю. На переконання Волошина, якщо переможе представник республіканців, то Україна отримає більше підтримки, в тому числі й зброю.

Нагадаємо, що раніше з проханням до уряду США надати зброю виступив Президент України Петро Порошенко, який попросив 1240 протитанкових ракетних комплексів Javelin замість тих 1240 ядерних боєголовок, від яких Україна відмовилася в рамках підписаного в 1994 році Будапештського меморандуму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: