Економіка уряду заснована на дерибані, тому немає грошей повернути борги – експерт

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Україна не має чим платити борги не через війну, а тому що майже все майно або продано, або вкрадено.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, аналізуючи заяву Мінфіну про те, що для кредиторів участь у реструктуризації вигідніша, ніж спроби відмовитися від неї.

«У цієї проблеми немає простого рішення. Є два ключові аспекти, незалежні один від одного. З одного боку, Україна не в змозі виконувати свої боргові зобов'язання за збереження тієї економічної політики, яку вона проводить. Ця політика заснована на дерибані, іншими словами – на приватизації. Тобто це невиробнича економіка, а така економіка довго існувати не може. Ось вона і дійшла до свого логічного завершення: борги є, а платити їх нічим, тому що все майно продано», – пояснює економіст.

Тому, на його думку, реструктуризація не вирішить цієї проблеми. Потрібно створювати виробничу економіку.

«Уряд цього не робить. Натомість, їхня мета – створити наймасштабнішу програму приватизації, тобто продовжувати дерибан», – підкреслив економіст.

Другим важливим аспектом є те, що Україна не проста країна, а країна в стані війни. При цьому, наші гаранти миру не лише не поспішають забезпечити цілісність, вони не хочуть на себе брати навіть мінімальних витрат щодо стримування.

«Під час Другої світової США мали спеціальну програму. СРСР, Великобританії та іншим країнам безкоштовно поставлялося озброєння, нафтопродукти, товари, продукти харчування», – розповів експерт.

На його думку, наш уряд, не в змозі не лише створити виробничу економіку, яка може забезпечити виплату боргів України, а й не в змозі вибити з союзників якщо не військову, то хоча б реальну фінансову допомогу.

«Питання реструктуризації – це принцип «відкласти на потім». Але чим потім віддавати? Позиція уряду нагадує позицію плаксія. Їхні дії непрофесійні», – констатував він.

Як відомо, 27 серпня 2015 року міністр фінансів України Наталія Яресько заявила про досягнення домовленості про реструктуризацію зовнішнього боргу країни. Погоджено списати $ 3,8 млрд, що становить 20% від основної суми. Терміни погашення іншої частини боргу ($ 15,5 млрд) перенесені на 2019-2027 рр.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: