Розвиток аграрного сектору – перспективне майбутнє України?

Читать на русском
Кожен третій долар, який отримує Україна, приносить аграрний сектор. «Слово і Діло» проаналізувало, що чекає в майбутньому український АПК.

Українське сільське господарство є флагманом економіки останні кілька років. Більше того, кожен третій долар, який отримує Україна, приносить саме аграрний сектор. Що чекає в майбутньому український АПК і який стан справ у цій галузі на даний момент, проаналізувало «Слово і Діло».

Перспективна сфера

«Кожен третій долар, який отримує Україна, приносить аграрний сектор. Це безпосередньо впливає на валютно-курсову стабільність, накопичення золотовалютних резервів НБУ та зміст економіки в прогнозованих параметрах, як за інфляцією, так і за валютним курсом», – так прокоментував прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк рівень розвитку українського сільського господарства.

Аграрний сектор - одна з найбільш перспективних галузей – ЯценюкАПК став єдиною галуззю української економіки, яка в останні місяці збільшила обсяги продовольчого виробництва та експорт

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі за 2014 рік склало 10,6 млрд дол, а профіцит зовнішньоторговельного балансу України, за даними Держкомстату, склав 3,884 млрд дол. Тобто у порівнянні з 2013 роком цього року експорт українських товарів виріс більш ніж на 85%. Звичайно ж, сприяла такому серйозному торговому сальдо в першу чергу девальвація національної валюти. Але й це не може зменшити заслуг українського АПК.

«Сьогодні українське сільське господарство, яке показує зростання останні 15 років, - це галузь вартістю 13,5 млрд доларів», - стверджують в Європейському банку реконструкції та розвитку. У ЄБРР відзначають, що, незважаючи на втрату контролю над низкою територій, Україна за підсумками 2014-2015 маркетингового року зберегла світове лідерство в експорті соняшникової олії, а також посіла третє місце у поставках зернових вантажів.

Приплив інвестицій

За останні п'ять років ЄБРР встиг інвестувати в український АПК більше 1 мільярда доларів і привернув додатково ще 110 млн доларів коштів комерційних позикодавців. Але й на цьому зупинятися інвестори не збираються. У 2015 році інвестиції банку в аграрний сектор України перевищать 330 млн доларів.

Більше третини українського експорту складає аграрна продукція – ПавленкоЗа даними міністра аграрної політики України Олексія Павленка, левову частку українського експорту складають продукти сільськогосподарського виробництва.

На думку деяких інвесторів, українське сільське господарство є «промінцем світла» вітчизняної економіки, і все більше бізнесменів бачить перспективу інвестування в аграрний сектор України. Але що говорити про майбутнє, коли вже зараз помітно збільшення інвестицій в АПК. «За даними Державного комітету статистики України, загальний обсяг освоєних інвестицій в сільському, лісовому і рибному господарствах у I півріччі 2015 року становитиме 9,4 млрд грн. Це на 9,6% перевищує показник січня-червня 2014 року. Тобто, на тлі загальних негативних тенденцій в економіці України інвестиції в АПК дещо збільшилися», - розповів українському виданню директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Крім того, сільське господарство продовжує залишатися експортною галуззю №1 в Україні. В цілому, АПК забезпечує 14% загального обсягу ВВП країни. За словами міністра аграрної політики Олексія Павленка, за 7 місяців аграрному сектору вдалося забезпечити обсяг експорту продукції на рівні 7,7 млрд доларів, що становить 35% валютних надходжень від експорту всіх товарів. Але важливо інше: Україні необхідно відійти від практики сировинного експорту у бік поставок готової продукції з додатковою вартістю. Підкреслюють таку необхідність та експерти. Втім, як завірило Мінагрополітики, вітчизняний агросектор вже став на цей шлях.

Реформа АПК

«Україна – одна з найважливіших у світі країн у сфері сільського господарства. Ви дійсно багато поставляєте, і ви не повинні від сільського господарства відмовлятися - ви можете і повинні модернізувати, об'єднати ресурси й таланти народу», – висловився екс-президент Ізраїлю Шимон Перес про український АПК.

Варто зауважити, що реформування вітчизняного сільського господарства вже розпочато. Щоправда, в прес-службі Міністерства аграрної політики та продовольства про документ реформи нічого сказати не можуть: на сайті відомства є кілька стратегій і програм розвитку АПК, але який з них є тією самою реформою, фахівці прес-служби відповісти не змогли. Кажуть, за дані на сайті вони не відповідають і потрібно відправляти офіційний запит про доступ до публічної інформації, щоб дізнатися, де подивитися проект реформи.

Скажені ціни на добрива і подачки уряду: як виживає аграрна галузь?Початок посівної кампанії цього року ознаменувався щоденними валютними коливаннями, які призвели до рекордного підвищення цін на добрива, паливо, засоби захисту рослин та енергоносії. Однак у Кабміні про біди фермерів згадали тільки наприкінці посівної.

За допомогою нескладних маніпуляцій «Слово і Діло» все-таки змогло знайти презентацію в мережі Інтернет. В основу реформи АПК ляжуть кілька документів: стратегія «Україна-2020», програма діяльності Кабміну, коаліційна угода і СА Україна-ЄС.

За основу взяли принципи нової продовольчої політики та міжнародної допомоги. Тобто необхідно підвищити якість продукції, провести дерегуляцію, залучити міжнародних кредиторів та інвесторів (МВФ, Світовий банк, ЄІБ, ЄБРР). Крім того, в концепцію лягла подальша євроінтеграція, поліпшення бізнес-клімату, підвищення ефективності управління державними активами. Окреме питання в реформуванні АПК - створення ринку землі, а значить зняття мораторію на продаж сільськогосподарських угідь.

Скоріш за все, переймати досвід реформування сільського господарства будуть у Польщі. Олексій Павленко вважає, що Польща є прекрасним прикладом того, як цілісна політика щодо розвитку сільських територій та залучення інвестицій може призвести до успішної модернізації сільського господарства. «Європейський фонд розвитку польських сіл представляється однією з найбільш успішних і цікавих моделей розвитку сільських територій в ЄС, яка може бути застосована і в Україні. Ми прагнемо зробити фермерство високотехнологічним і привабливим для вітчизняної молоді. Польський досвід в даній сфері дуже важливий», – сказав міністр аграрної політики.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: