Чи отримають внутрішні переселенці змогу проголосувати на місцевих виборах?

Читать на русском
Забезпечення права голосування для переселенців – проблема вкрай неоднозначна, оскільки статус внутрішньо переміщених осіб отримали не тільки ті громадяни, які перебувають на підконтрольній Україні частині Донбасу, але й ті, які знаходяться на окупованих територіях.

Ще одна проблема, яка дамокловим мечем зависне над долею цьогорічних місцевих виборів – забезпечення права голосування для переселенців. Право вибору – це конституційна норма, держава має забезпечити її виконання. З іншого боку, проблема вкрай неоднозначна, тому що статус внутрішньо переміщених осіб отримали не лише ті громадяни, які перебувають на неокупованій частині України, але й ті, що користуються ним, номінально перебуваючи на територіях, непідконтрольних українській владі.

В ЄС уже наголосили на необхідності забезпечення усіх необхідних умов для голосування для переселенців та закликали Центральну виборчу комісію тримати цей процес на контролі.

Чи можливо розв’язати проблему?

Тільки за приблизними підрахунками, нині в Україні нараховується 1,5 мільйона громадян, які змушені були покинути своє попереднє місце проживання. Ані ЦВК, ані Верховна Рада проблему голосування внутрішніх переселенців не вирішили. З одного боку, в нормах закону «Про тимчасово переміщених осіб» йдеться про необхідність забезпечення виборчого права громадян, які змушені були переселитися в зв’язку із війною на Донбасі та окупацією Криму. Зокрема, у стаття 8 закону прямо йдеться про те, що внутрішньо переміщена особа «реалізує своє право голосу на місцевих виборах шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси».

Втім, вже очевидно, що самостійно Центральна виборча комісія не зможе вирішити дану проблему. Так, заступник голови ЦВК Андрій Магера вказує на те, що серйозні труднощі існують із самою процедурою голосування внутрішньо переміщених осіб: не зрозуміло, до якої територіальної громади належать переселенці і чи можуть вони голосувати за мажоритарних кандидатів за місцем тимчасової реєстрації.

Минулого року, під час проведення позачергових парламентських виборів, ЦВК вже стикалася із такою правовою колізією. Тоді відповідною постановою від 7 жовтня 2014 року переселенцям з Луганської та Донецької областей було надано можливість документально не підтверджувати необхідність тимчасової зміни місця голосування, а лише подати відповідну заяву в дільничну комісію та пред’явити паспорт. Втім, навіть виконавши вимоги ЦВК, переселенці мали можливість проголосувати лише в загальнодержавному окрузі, адже за мажоритарників це можна було зробити тільки за місцем реєстрації. Як голосувати переселенцям зараз, якщо мова йде про обрання саме депутатів в ради місцевого рівня – невідомо. Адже голосувати потрібно саме в тій місцевості, до громади якої належить виборець.

Тож, цілком очевидно, вирішення питання із голосуванням внутрішніх переселенців отримає своє продовження вже у сесійній залі Верховної Ради.

Дискусії в парламенті не уникнути?

У парламенті вже зареєстровано 3 законопроекти, які мають визначити порядок голосування внутрішніх переміщених осіб на місцевих виборах 25 жовтня. Один з них – №2501а про зміни до закону «Про місцеві вибори» підготували та внесли до Верховної Ради нардепи із депутатської групи «Відродження» Віталій Хомутиннік та Віктор Бондар. Паралельно в ЗМІ почалася активна інформаційна кампанія щодо захисту прав переселенців, яку очолив перший заступник голови партії «Відродження», представник України у Венеційській комісії Володимир Пилипенко. Експерти вже неодноразово зазначали, що партія «Відродження» на місцевих виборах діятиме в фарватері інтересів команди бізнесмена Ігоря Коломойського.

Альтернативний законопроект №2501а-1 був розроблявся спільно депутатами та експертами громадських організацій, які опікуються виборчими питаннями та правами переселенців і був поданий до парламенту наприкінці серпня групою нардепів, серед яких Сергій Тарута, Ганна Гопко, Єгор Фірсов та інші. Головним інструментом, який дозволить переселенцям таки віддати свій голос на виборах, згідно із текстом законопроекту, є створення «умов для добровільного та свідомого вибору внутрішньо переміщеними особам подальших перспектив власної інтеграції шляхом надання їм можливості змінити виборчу адресу за місцем фактичного проживання або зберегти виборчу адресу, віднесену до тимчасово окупованих територій України». Щоправда, автори так і не уточнили, чи можливо це здійснити у стислі терміни, тобто виконати закон до 25 жовтня цього року.

Рада позбавила переселенців голосу на місцевих виборахВідповідно до нового закону про місцеві вибори, переселенці з тимчасово непідконтрольних Донбасу і Криму, які проживають на території України, позбавляються можливості проголосувати, оскільки вони знаходяться за межами населеного пункту, в якому вони прописані.

Тож чергової дискусії у Верховній Раді не уникнути. Серед народних депутатів найбільшої пропрезидентській фракції «БПП» немає єдиної позиції з приводу реалізації права голосування для внутрішніх переселенців. Втім, більшість депутатів тяжіють до думки, що вирішити питання голосування переселенців на місцевих виборах буде неможливо доти, доки на окупованих територіях триває конфлікт. «Я однозначно за надання права голосу всім громадянам, але на загальнонаціональних виборах. Місцеві вибори мають свою специфіку. І що б громадянин отримав на них право голосу, він має вказати на приналежність до певної громади. Багато переселенців дійсно сьогодні є повноправними членами нових громад, але іншого способу довести правовідносини громадянина і громади, окрім реєстрації, на жаль, нині в Україні не існує», - вважає народний депутат Олександр Черненко.

Застерігають нардепів щодо можливих проблем із внесенням змін до закону «Про місцеві вибори» і в Службі Державного реєстру виборців у ЦВК. «Переконаний, що вважати внутрішньо переміщених осіб мешканцями тих громад, куди вони тимчасово перемістились є неправильним. Вважаю, що у цих виборців з'явиться право обирати місцеву владу лише тоді, коли на тих територіях, де вони зареєстровані будуть проводитись місцеві вибори», - вважає керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців у ЦВК Олександр Стельмах. На його думку, найбільше проблем із внесенням змін до закону виникне через необхідність модернізації реєстру виборців вже під час виборчої кампанії. «Деякі із зазначених законопроектів передбачають внесення змін до закону України «Про Державний реєстр виборців», а це неодмінно призведе до модернізації або створення нового функціоналу програмного забезпечення Реєстру», - вважає пан Стельмах. На його думку, навіть при наявності необхідних коштів, часу для такої модернізації Реєстру до 25 жовтня просто не вистачить.

Представники громадських організацій сподіваються, що бодай один із законопроектів таки буде розглянутий парламентарями до кінця цього тижня. «На сьогоднішній день у Верховній раді України зареєстровано вже три законопроекти, які передбачають усунення обмежень виборчих прав переселенців. Всі ці три документи найближчим часом будуть розглянуті профільним комітетом ВРУ, і до кінця тижня принаймні один з них має бути внесений до сесійної зали», – сподівається голова МГО «Луганське земляцтво» Вадим Горан. До того ж, цими днями громадські активісти вже зареєстрували текст відповідної петиції на сайті Глави держави, яку вже підписали 59 осіб.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: