В очікуванні Бюджету-2016: що пропонують чиновники?

Читать на русском
Найближчим часом український Мінфін презентує свій проект Державного бюджету на 2016 рік. «Слово і Діло» зібрало дані про те, чого варто очікувати українцям у наступному році.

Вже наступного тижня Міністерство фінансів України представить на розгляд уряду свій проект Державного бюджету України на 2016 рік. Про головний кошторис країни відомо поки що небагато, але «Слово і Діло» по крупицях зібрало інформацію про документ від джерел, чиновників і українських медіа.

Податкова реформа

Найбільша складність у формуванні проекту Держбюджету на наступний рік полягає якраз у невизначеності у сфері податкової реформи. Вже зараз існує три варіанти зміни системи податків, і жоден з них ще не був проголосований. А це ускладнює момент формування дохідної частини. Але схоже на те, що у міністра фінансів Наталії Яресько це питання вирішили: за словами голови Мінфіну, Держбюджет-2016 буде закладатися на базі старої податкової системи. Наскільки такий підхід вірний – судити рано, але згідно із запропонованою відомством Яресько варіантом реформи оподаткування, зниження ставки ЄСВ створить дірку у дохідній частині.

А ось джерела в Мінфіні говорять зворотне. Мовляв, проект Бюджету-2016 розробляється з урахуванням скасування спецрежиму з ПДВ для аграріїв та залучення до сплати податків учасників ринку грального бізнесу. Все це відповідає запропонованій відомством реформі оподаткування.

Передбачається, що зростання дохідної частини, за попередніми підрахунками, складе 70 млрд грн. «У 2016 році ситуація складніша. Немає імпортного збору, немає таких відрахувань від НБУ, як зараз, – планується 40 млрд грн проти цбогорічних 65 млрд грн, хоча по факту 62 млрд грн буде», – розповіло «РБК-Україна» джерело у Мінфіні.

Слабкість гривні

Судячи з середньорічного курсу гривні, який анонсувала Яресько, зміцнення національної валюти в Міністерстві фінансів не очікують. Сама Наталія Яресько повідомила, що проект Державного бюджету на 2016 рік будується на прогнозі середньорічного курсу гривні 24,1 грн/дол. Хоча на момент її заяви курс складав всього 22,1 грн за американський долар.

Яресько розповіла, який курс долара заклали до Бюджету-2016Міністр фінансів України Наталія Яресько повідомила, що курс долара в Бюджеті на 2016 рік закладено на рівні 22,4 гривні за один долар.

Втім, варто зазначити, що плановий курс 24,1 грн/дол відрізняється від прогнозованого курсу МВФ. Згідно з оновленою програмою розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду для України, курс гривні до долара до кінця 2015 року очікується на рівні 23,5 грн за долар, до кінця 2016- го – 24,4 грн/дол, до кінця 2017 – 24,9 грн/дол.

Початковий сценарій при затвердженні програми EFF у березні цього року передбачав такий курс: до кінця цього року 22 грн/дол, наступного – 22,7 грн/дол, а до кінця 2017 року – до 23,4 гривень за «зелену» валюту.

Як запевняють джерела, зростання ВВП складе всього 2%, в той час як інфляція – цілих 12%.

Дебет і кредит

«Бюджет 16-го буде ще складніший, ніж бюджет 15-го», – такими словами прокоментував документ прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. За його словами, складніший Бюджет буде через зниження доходів Національного банку, який оцінюється в 40 млрд грн, і скасування додаткового імпортного збору, який приніс у скарбницю країни 17,5 млрд грн.

Хто наповнює український Бюджет? Топ-100 платників податків УкраїниСеред 100 найбільших платників податків України – енергетичні підприємства, тютюнові, транспортні, металургійні й гірничозбагачувальні компанії, а також банки, пивоварні та мобільні оператори.

«Бюджет-2016 потребує додатково 130 млрд грн (в порівнянні з нинішнім). Поки ми бачимо дефіцит надходжень на рівні 25-30 млрд грн. Він може бути заповнений додатковими надходженнями від митниці, від діяльності держпідприємств і компенсований скороченням витрат бюджету», – додала Яресько.

Очікується, що у 2016 році доходи і витрати складуть відповідно 630 і 700 млрд грн. А дефіцит Держбюджету-2016 знизиться до 3,7% ВВП (цього року 4,2%).

Президент України Петро Порошенко взагалі очікує початку відновлення економіки України вже в наступному році. «Очікую, що зможемо в 2016 році показати зростання ВВП», – сказав він на 12 щорічному форумі YES у Києві. «Чи оптимістично я налаштований щодо економічної ситуації? Я скажу так!» – заявив Порошенко. Крім того, Глава держави підкреслив, що Україна «незалежно ні від чого» обов'язково поліпшить інвестиційний клімат, у тому числі за рахунок податкової реформи, однак для цього нам необхідна підтримка іноземних інвесторів.

Зміцнюємо оборону

«Наступного року ми збільшимо військовий бюджет для ефективної протидії зовнішнім загрозам», – сказав Президент, – «Ми повинні забезпечити (в оборонному бюджеті на 2016 р. – Ред) зростання грошового забезпечення для військовослужбовців і бійців Нацгвардії», – додав Порошенко. На його думку, в умовах збереження поточних загроз обороноздатності держави, України не має іншого шляху, окрім як нарощувати військові витрати.

В Бюджеті не знайшлося коштів на обіцяну Порошенком модернізацію флотуУ Міноборони кажуть, що гроші на модернізацію українського військово-морського флоту з Бюджету не виділялися.

Всі експерти сходяться на думці: урізати витрати на оборону держави у майбутньому році не будуть точно. Таку ж обіцянку дав і Арсеній Яценюк. Глава уряду впевнений, що Україна повинна підтягнути свої збройні сили до рівня НАТО. Цього року Україна передбачила на національну безпеку і оборону 90 млрд грн, з них на утримання армії – 44,6 млрд грн. А на 2016 рік Міноборони просить майже 87 млрд грн. Втім, джерела у Мінфіні запевняють, що у наступному році більш ніж 60 млрд гривень армія не отримає. У будь-якому випадку, ця цифра істотно більша, ніж раніше вдавалося отримати оборонному відомству України.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: