Протести в Молдові: аналог Майдану чи реванш Кремля? Експерт

Читать на русском
Олександр Сушкоексперт з питань інтеграції

Генетика протестів у Молдові та на київському Майдані абсолютно різна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з питань європейської інтеграції, зовнішньої та внутрішньої політики, директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, аналізуючи події, які відбуваються в Молдові.

«Навряд чи до того, що відбувається, можна прямо прив'язати роботу проросійських сил. Пояснюється це тим, що ті гасла, які висуваються учасниками маніфестації, не лежать у площині, розгорнутій у бік Росії. Більше того, лідери цього руху не є представниками проросійських партій. Ризики, звісно, є, тому що зараз будуть потужні спроби з боку РФ підсилити проросійські партії в Молдові та досягти певного реваншу. Однак сенс цього протесту полягає в тому, що правлячі партії не впоралися з власними обіцянками», – пояснює експерт.

Крім того, на його переконання, є декілька суттєвих прикладів, які свідчать про корупцію. Найбільш скандальний – зникнення мільярду доларів з Бюджету. Існує криза правлячих еліт. Як відомо, цей скандал не новий, але реакції не було, тому сьогодні те, що відбувається, є наслідком наростання протестних настроїв суспільства.

«Якщо проводити аналогії, то все ж протести в Молдові – це не київський Майдан. Тут дещо інша генетика протесту, тому що в Україні мала місце раптовість. Це спершу була реакція на відмову від асоціації, потім – на силові дії проти демонстрантів. В Молдові ж накопичення протестного потенціалу тривало місяцями, а зараз кількість переростає в якість та масовість», – проаналізував Олександр Сушко.

Як відомо, минулої неділі в Кишиневі пройшла наймасштабніша акція протесту за весь час існування незалежної Молдови. За даними протестувальників, вона зібрала близько ста тисяч людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: