Україну попросили «не стукати в двері НАТО»

Читать на русском

Україна може стати членом НАТО, але коли проведе реформи і влиш тоді оже сама попроситься до Північно-Атлантичного альянсу.

Президент України Петро Порошенко зізнався, що Україна не просила членства в НАТО, тому як «двері» до альянсу, для нас закриті, так само, як і в 2008 році.

Про це пише Європейська Правда, передає «Слово і Діло».

«Ми не просимо дозволу на реформи в моїй країні. Відповідати критеріям НАТО, те ж саме, що відповідати критеріям членства в ЄС. Вони збігаються на 98%. НАТО - найефективніший механізм безпеки в світі після Ради безпеки ООН. І чи буде зараз членство в НАТО проголосовано, щоб запросити Україну? Ні. І ми повністю це розуміємо. Питання попросту провокаційне. Україна просила членства? Ні», - заявив Президент.

Однак, на його погляд, головні зміни у нас тут (вказує на голову) і це розуміння українських взаємин. Вперше в нашій історії більше 50% українців підтримують членство в НАТО.

За рік українці різко змінили своє ставлення до вступу до НАТОНа сьогоднішній день 64% українців готові проголосувати на референдумі за вступ до Північно-атлантичного альянсу (НАТО).

«І я, як президент України, можу прийняти рішення про проведення референдуму про членство в НАТО. Однак ви питаєте про позицію наших міжнародних партнерів, але я не можу дати вам цю інформацію. У ході Бухарестського саміту НАТО було заявлено, що «двері в НАТО для України закриті». Просимо, не стукайте в ці двері. Реформуйте свою країну. Побудуйте мир в Україні разом з міжнародними партнерами. І все буде добре», - зізнався Порошенко. Раніше, він також повідомляв, що Україна може вступити до НАТО не раніше, ніж через 6-7 років.

Екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко переконаний, що Верховна Рада України має серйозні «чорні плями» у своїй історії. Наприклад, голосування в 2010 за те, щоб відмовитися від позаблокового статусу, і рішення по Чорноморському флоту.

«Це рішення було продиктовано з Москви і мало на меті заблокувати нам шлях до НАТО. Однак мова йшла не тільки про НАТО, але й про те, щоб поставити перед Україною шлагбаум на дорозі в Європейський Союз. Хоча в Москві публічно ніхто ніколи не заперечував права України на членство в ЄС і НАТО. Але потім вони зрозуміли, що наші наміри не просто словесні, але й практичні й почали діяти», - переконаний Огризко.

Нагадаємо, що раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін анонсував візит генерального секретаря Північноатлантичного альянсу (НАТО) Йенса Столтенберга в Україні у вересні поточного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: